« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 6 dana
STRAŠNO!!

Veliki koraljni greben ugrozile poplave

Nanosi otpada i sedimenata završili su u obalnim poručjima nakon tjedana obilnih kiša oko grada Townsvillea

I opet ugrožen...
I opet ugrožen... (Arhiva)
Više o

Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben ponovno je u opasnosti - zagađena voda i mulj proširili su se, nakon razornih poplava u sjeveroistočnoj Australiji, na neke njegove dijelove, izažući to ugroženo čudo prirode dodatnom stresu, objavili su u petak znanstvenici.

Nanosi otpada i sedimenata završili su u obalnim poručjima nakon tjedana obilnih kiša oko grada Townsvillea. Znanstvenici su objavili zračne snimke na kojima se vidi prelijevanje otpada iz rijeke na područje koraljnog grebena oko 60 kilomatara od obale.

Znanstvenici s Australskog instituta za proučavanje mora (AIMS) izmjerili su količinu i kvalitetu naplavljene slatke vode u područjima oko Velikog koraljnog rebena kad su slatkovodne rijeke preplavile.

- Utvrdili smo nisku razinu saliniteta na površini mora duž 600 kilometara obale. Na nekim lokacijama poput zaljeva Cleveland kod Townsvillea, salinitet mora na površini bio je prepolovljen. To pokazuje da je u Veliki koraljni greben ušla velika količina slatke vode, rekao je Frederieke Kroon, znanstvenik AIMS-a koji proučava kvalitetu voda.

Veliki koraljni greben smješten je uz sjeveroistočnu australsku obalu i najveći je svjetski koraljni sustav koji je površine veće od italije i jedan je od najraznolikijih ekosustava na planetu. Greben se trenutno oporavlja od posljedica tropske oluje Debbie 2016., dva kruga propadanja koralja zbog globalnog zatopljenja u 2016. i 2017. i najezde agresivne bodljikave morske zvijezde.

17.02.2019. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh