« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
E, DAA ...

Velike razlike u životnom standardu građana EU-a

Velike razlike u životnom standardu građana pojedinih zemalja Europske unije zabilježene su i u 2012. godini

Svi ipak hrane istu birokraciju
Svi ipak hrane istu birokraciju (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

životni standard

,

zemlje EU

Luksemburg je i u 2012., kao i u prethodnoj godini, imao više od dva i pol puta veći BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći od prosjeka Europske unije, izračunao je Eurostat.

Slijede - uz veliki zaostatak za Luksemburgom - Austrija, Irska, Nizozemska i Švedska, s BDP-om po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći oko 30 posto iznad prosjeka EU-a u 2012.

Njemačka i Danska zajedno s Belgijom i Finskom čine skupinu zemalja čiji je BDP po stanovniku prošle godine bio od 15 do 25 posto iznad prosjeka EU-a. U Velikoj Britaniji i Francuskoj on se kretao oko 10 posto iznad prosjeka EU-a.

Prosječni BDP po stanovniku u EU imale su 2012. Italija i Španjolska, dok je onaj ciparski bio oko 10 posto ispod prosjeka. U 2011. ciparski BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći bio je oko pet posto ispod prosjeka u EU.

U Malti, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj i Portugalu BDP po stanovniku bio je 2012. od 14 do 25 posto ispod prosjeka Europske unije.

Hrvatska je u skupini s Litvom, Estonijom, Poljskom, Mađarskom i Latvijom čiji je BDP po stanovniku između 30 i 40 posto ispod europskog prosjeka.

Hrvatski je BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći u 2012. bio točno 39 posto ispod prosjeka EU-a, kao i 2011. Time je najbliži onom Latvije, 38 posto nižem od prosjeka EU-a. Litva ima najviši BDP po stanovniku u toj skupini, 30 posto ispod prosjeka Unije.

Rumunjska i Bugarska ponovo su u 2012. imale BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći nešto više od 50 posto ispod prosjeka Europske unije.

20.06.2013. 05:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh