« Svijet
objavljeno prije 13 godina
UHIĆENJE MLADIĆA

Velika prepreka na putu Srbije prema EU je uklonjena

Mladićevo uhićenje je uvjerljiv dokaz srbijanskih napora i suradnje s ICTY-em, slažu se EU birokrati

fuele stefan eu pro
fuele stefan eu pro (Cropix)
Više o

Ratko Mladić

,

Srbija EU

Uhićenje Ratka Mladića veliki je dan za Srbiju i njezine susjede, slažu se čelnici EU, prenosi Hina. "Uhićenje Ratka Mladića je vrlo pozitivan razvoj za Europsku uniju, srbijanske susjede, ali najviše za vladavinu prava u samoj Srbiji. Obitelji nebrojenih žrtava zaslužuju pravdu", rekao je u priopćenju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele sazvao je u četvrtak popodne posebnu konferenciju za novinare na temu uhićenja bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba.

"Pravda je zadovoljena i velika prepreka na putu Srbije prema EU je uklonjena", rekao je Fuele, dodajući da je ovo "veliki dan za Srbiju, za zapadni Balkan i za sve nas".

Fuele je posebno priznanje odao srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću za "njegovo vodstvo i osobnu ulogu koju je imao ne samo u uhićenju Mladića, nego i u pomirenju i stabilizaciji u regiji".

Srbija ispunila važnu međunarodnu obvezu

"Srbijansko vodstvo je stalno obećavalo da će Mladića privesti pravdi, danas su to ispunili i pokazali vjerodostojnost. Danas je Srbija ispunila važnu međunarodnu obvezu, a već sutra ovaj zamah treba biti iskorišten za intenziviranje posla na reformama koje su ključne kako bi Europske komisija ove jeseni mogla dati pozitivno mišljenje na zahtjev za članstvo", rekao je Fuele.

Na pitanje novinara je li sada razumno vršiti pritisak na Srbiju da izruči i drugog bjegunca Gorana Hadžića, Fuele je rekao da je na glavnom haškom tužitelju Sergeu Brammertzu da sada ocijeni stupanj suradnje. "Držim da je važno reći sljedeće: srbijanske vlasti su obećale da će uhititi preostale bjegunce, danas su uhitile bivšeg generala Mladića i nemam razloga sumnjati da neće učiniti i u slučaju drugog bjegunca", rekao je Fuele.

Fuele je odbio komentirati nagađanja da je do Mladićeva uhićenja došlo u trenutku kada se u Beogradu u posjetu nalazi visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton.

"Ne mogu ulaziti u takva nagađanja što se tiče vremenskog preklapanja ta dva događaja", rekao je.

Ashton: Ovo je vrlo važan dan za međunarodnu pravdu i vladavinu prava

Priopćenjem se iz Beograda oglasila i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Ovo je vrlo važan dan za međunarodnu pravdu i vladavinu prava. Mladić će se sada suočiti s optužbama pred Međunarodnim sudom u Den Haagu, optužbama koje su vrlo ozbiljne. U mislima se vraćamo na događaje u Sarajevu i možda posebno u Srebrenici. Dakle, danas više nego ikad mislim na obitelji i prijatelje žrtava sukoba i mislim da je doista važno da ih se sjetimo i mislimo na njih", kaže Ashton.

"Znam da će ljudi također misliti o Srbiji i njezinoj budućnosti u EU-u. Ono što ja znam jest da ćemo od danas s obnovljenom energijom pristupati tom pitanju", rekla je Ashton čestitajući predsjedniku Tadiću i srbijanskim vlastima na uhićenju.

Mladićevo uhićenje pozdravio je i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

"Pozdravljam uhićenje Ratka Mladića i čestitam srbijanskim vlastima. Uhićenje je dobra vijest za Srbiju, za stabilnost regije i daje novi zamah integracijskom procesu Srbije. Njegovo uhićenje je uvjerljiv dokaz srbijanskih napora i suradnje s ICTY-em", ističe u priopćenju Buzek.

26.05.2011. 19:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh