« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
PROBLEMI?

Velika Britanija u izolaciji zbog mutiranog virusa

Ne, ovaj put se ne radi o Brexitu, nego o novoj varijanti koronavirusa. Zbog toga je Velika Britanija sve više odsječena od kopna

Problemi se gomilaju...
Problemi se gomilaju... (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

mutirani virus

Europsko kopno postupno zatvara svoje granice s Velikom Britanijom. Svi prometni pravci prema Velikoj Britaniji su u velikoj mjeri zatvoreni. Budući da je Francuska zatvorila granice s Velikom Britanijom, važna britanska luka Dover i Eurotunel su zatvoreni. Nizozemska vlada također više ne dozvoljava ulazak u zemlju putnicima koji trajektima dolaze iz Velike Britanije.

Uprava luke Dover je u nedjelju priopćila da su putnički i teretni prijevoznici zamoljeni da više ne uplovljavaju u luku. Ova ograničenja su na snazi ​​od ponoći i trajat će najmanje 48 sati. Dozvoljen je samo teretni promet bez pratnje. Posljednji vlak iz Velike Britanije kroz tunel za Francusku krenuo je iz Londona u nedjelju navečer.

Svaka zemlja EU i dalje sama donosi odluke

Francuska je zabranu ulaska uvela zbog nove, vrlo zarazne varijante koronavirusa. Zabrana se odnosi na sve granične prijelaze s Velikom Britanijom, pomorske, zračne i kopnene. Njemačka također ograničava mogućnosti putovanja. Savezno ministarstvo prometa izdalo je zabranu slijetanja avionima koji dolaze iz Velike Britanije i Sjeverne Irske. U priopćenju Ministarstva se navodi da je odluka zasnovana na propisima EU-a i može se primjenjivati od ponoći do 31. prosinca. Izuzetak je teretni zračni promet, letovi s medicinskim osobljem ili ako se u zrakoplovu vrate samo članovi posade.

63 putnika na letu iz Londona sinoć na aerodromu u Hannoveru nisu smjeli napustiti avion. Morali su se testirati na koronavirus (PCR test). Putnici su do dobivanja rezultata testa bili smješteni u specijalnoj prostoriji na jednom od terminala.

Veze s Južnom Afrikom također će biti ograničene nakon što je tamo otkriven mutirani virus. Savezni ministar zdravstva Jens Spahn kaže da nova varijanta virusa još nije dokazana u Njemačkoj. Ali, sve vijesti na ovu temu se uzimaju ozbiljno.

Belgija i Nizozemska su prve prekinule zračni i cestovni promet s Velikom Britanijom. Njihov primjer pored Njemačke u EU slijede još Austrija, Italija, Češka, Latvija, Poljska,  Bugarska ali i Hrvatska. Pored toga, Švicarska je prekinula zračni promet s Velikom Britanijom i Južnom Afrikom. Reagirale su i zemlje na drugim kontinentima, a Argentina i Čile su prve države Južne Amerike koje su prekinule zračni promet s Velikom Britanijom.

Problema na pretek

Premijer Boris Johnson je za danas zakazao krizni sastanak svoje vlade. Mora se osigurati "stalan protok tereta" iz i u Veliku Britaniju. Zbog zatvaranja važnih veza, pritisak, posebno na teretni promet između Velike Britanije i EU, još će se povećati. U svakom slučaju, na autocestama prema Doveru i Eurotunelu već tjednima nastaju velike gužve u prometu. Razlog su predstojeći božićni praznici, ali i veće isporuke medicinskog materijala zbog pandemije koronavirusa. Pored toga, mnoge kompanije pokušavaju popuniti svoje zalihe prije kraja prijelazne faze Brexita 31. prosinca.

Britansko udruga logističke branše „UK Logistics" izrazilo je "zabrinutost zbog vozača". Savez proizvođača hrane i pića upozorilo je na nestašicu svježe hrane za Božić.

Zatvaranje zbog britanske varijante koronavirusa

Prema zasad nepotvrđenom izvještaju njemačkog lista "Bild", kancelarka Angela Merkel teži ka tome da se Europa do 06. siječnja u potpunosti zatvori za putovanja u i iz Velike Britanije. Početkom tjedna EU bi trebala donijeti odluku o potpunoj obustavi putničkog prometa između kontinentalne Europe i Velike Britanije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, telefonom su razgovarali o novonastaloj situaciji. Prema informacijama iz krugova bliskih Elizejskoj palači, u fokusu razgovora je bio zajednički pristup novonastaloj situaciji.

Virolog Christian Drosten pretpostavlja da je mutacija virusa otkrivena u Velikoj Britaniji već stigla u Njemačku. Ovaj istraživač iz berlinske bolnice Charite je za Deutschlandfunk izjavio da ga to ne brine. On ne želi umanjiti ozbiljnost  situacije ali kaže kako još uvijek premalo informacija i  kaže kako se još ne može reći je li nova inačica virusa zapravo mnogo zaraznija Informacije iz Velike Britanije trebale bi stići još ovog tjedna.

Prema navodima britanskih vlasti, nova varijanta virusa je do 70 posto zaraznija od ranije poznatog oblika i brzo se širi, posebno u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj. Vlasti su naredile lockdown sa zabranom izlaska i putovanja u ove regije. Wales i Škotska također su pooštrile mjere.

Djeluje li novo cjepivo protiv koronavirusa?

Vlada u Londonu izrazila je zabrinutost zbog novog oblika koronavirusa. "On je izvan kontrole i moramo ga vratiti pod kontrolu", rekao je za BBC ministar zdravstva Matt Hancock. Prema prvim analizama britanskih znanstvenika, mutacija ima neobično velik broj genetskih promjena, posebno u proteinu koji služi virusu za ulazak u stanicu.

Cjepivo njemačke kompanije BioNTech i njenog američkog partnera Pfizera koju koriste u Velikoj Britaniji stvara imunološki odgovor upravo protiv ovog proteina. Stoga postoji zabrinutost da cjepivo možda neće djelovati protiv nove varijante. Prema navodima britanskog premijera Borisa Johnsona, nema dokaza da mutacija uzrokuje ozbiljniju bolest ili veću stopu smrtnosti ili da su cjepiva protiv mutacije manje djelotvorne.

Njemački virolog Drosten u izjavi za Deutschlandfunk kaže da nije očekivao da će promijenjeni tip virusa učiniti cijepljenje manje efikasnim.

22.12.2020. 07:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh