« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
PROSVJED SE KUHA

Velik odziva referendumu Sindikata javnih službi

Rezultati referenduma o štrajku bit će objavljeni u utorak 5. svibnja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev, CROPIX)
Više o

sindikalni prosvjed

,

smanjenje plaća

,

Sindikati javnih službi

,

referendum o štrajku

Sindikati javnih službi objavit će rezultate referenduma o štrajku na zajedničkoj konferenciji za novinare idućeg utorka, a dosadašnje informacije govore o velikom odazivu članstva i njihovom većinskom izjašnjavanju za štrajk, doznaje se iz sindikata javnih službi.

Osam sindikata javnih službi organiziralo je referendum koji je počeo u ponedjeljak, a završit će danas uvečer - podijelili su članovima više od 100.000 listića s referendumskim pitanjem jesu li spremni štrajkom braniti dostojanstvo i pravednu cijenu svojega rada.

Ako se većina članova sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi izjasni za to, štrajk će početi u utorak, 12. svibnja, a njegovo trajanje i druge pojedinosti sindikalci će objaviti naknadno kako ne bi drugoj strani, tj. vladi, unaprijed otkrivali svoju taktiku.

Odaziv članstva je zasad odličan, tvrde sindikalci, navodeći da je npr. izjašnjavanje organizirano u svim zdravstvenim ustanovama, da je u socijalnoj skrbi dosad na referendum izašlo više od 70 posto članstva, a u prosvjeti između 70 i 80 posto, te da se velika većina izjasnila za štrajk i druge sindikalne akcije.

Sindikalci su danas uputili vladi najavu štrajka, a od druge strane, iako do njih stižu neslužbeni pozivi na nastavak pregovora, očekuju da ih i službeno pozove na nastavak socijalnog dijaloga o politici plaća.

Sindikati su odlučili započeti štrajk 12. svibnja jer će tada 180.000 zaposlenih u javnim službama dobiti prve plaće umanjene za šest posto, budući da im je vlada zakonom vratila osnovicu za plaće na prošlogodišnju razinu.

Ističu kako nisu protiv smanjivanja plaća u vrijeme sve jače gospodarske krize, ali traže od vlade pismeno jamstvo da će im to biti nadoknađeno kada Hrvatska izađe iz krize, te da će tada njihove plaće slijediti rast plaća u gospodarstvu. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 14:37:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh