« Glazba
objavljeno prije 13 godina
CRVENA OKTAVA

Veličanstvena izvedba za finale uspješne sezone

Bio je to veličanstveni završetak recentne sezone koja je donijela doista bezbroj glazbenih doživljaja

Maestro Kitajenko s filharmoničarima
Maestro Kitajenko s filharmoničarima (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Gustav Mahler

,

Crvena oktava

,

Dmitrij Kitajenko

,

Simfonija uskrsnuća

Maestro svjetskoga glasa Dmitrij Kitajenko i naš br. 1 filharmonijski orkestar Zagrebačka filharmonija u petak 3.6. u Crvenoj oktavi priredili su izvedbu jednoga od najvećih djela simfonijskog repertoara, Druge simfonije - Simfonije uskrsnuća Gustava Mahlera.

Bio je to veličanstveni završetak recentne sezone koja je donijela doista bezbroj glazbenih doživljaja. U velikom stilu vodio ju je veliki ruski maestro Dmitrij Kitajenko, još jednom pokazavši da ga s pravom nazivaju čovjekom-magom (Vijenac, Zagreb), jednim od posljednjih karizmatičnih vladara dirigentskih podija.

Maestro Kitajenko svojim je golemim znanjem i umjetničkim savjetima pomogao i oblikovanje koncertne sezone 2011./2012., pa je ova izvedba na neki način bila ne samo završetak sezone na izmaku, već i najava nove uzbudljive koncertne sezone pred vratima.

Velebno remekdjelo Mahler je skladao punih šest godina, ali se trud ipak isplatio, jer je Druga simfonija ne samo jedna od najvećih simfonija njegova opusa, nego i jedna od najizvođenijih za njegova života. U potrazi za "riječima iskupljenja" posegnuo je za golemim simfonijskim orkestrom pojačanim galerijom limenih puhača i udaraljki. A vođen uzorom u Beethovenovoj Devetoj izvedbenim je snagama dodao ne samo zbor, već i dva ženska glasa.

Maestru Kitajenku i Zagrebačkim filharmoničarima za ovu prigodu pridružile su se dvije vokalne solistice svjetskoga formata: slovenska sopranistica Sabina Cvilak i naša cijenjena mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić. U izvedbi pridružili su im se članovi Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić.

Zadovoljna publika toplim je pljeskom nagradila umjetnike, a brojni uzvanici pratili su izvedbu: predsjednik RH Ivo Josipović, Nj.E. britanski veleposlanik David Graeme Blunt, gost iz Slovenske filharmonije, ravnatelj Damjan Damjanovič i mnogi drugi.

Ravnatelj Puljić s predsjednikom Josipovićem

Iako je sezona ovim koncertom zaključena, dinamična djelatnost Zagrebačke filharmonije nastavila se ponovljenim koncertom na Ljetoj pozornici u Opatiji samo dan nakon izvedbe u Zagrebu, a 4.7. u Areni Zagreb očekuje nas pravi glazbeni megaspektakl - veličanstvena Simfonija tisuće Gustava Mahlera - s preko 1.100 glazbenika na jednoj pozornici pod vodstvom slavnoga Rusa Valerija Gergijeva.

04.06.2011. 08:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh