« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NABAVLJAO ALKOHOL

Vejnović: Riječ je o politički montiranom procesu

Bivši veleposlanik kaže da će se žaliti na presudu suda te da cijeli slučaj nema veze sa stvarnošću i činjenicama

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

25. godina

,

KD Dražen Petrović

,

električni papamobil

,

makularna degeneracija

Bivši veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović rekao je da će se žaliti na presudu kojom ga je danas zagrebački Županijski sud osudio uvjetno na sedam mjeseci zatvora jer je nabavljao alkohol hrvatskim tvrtkama u Libiji u kojoj je na snazi prohibicija, ustvrdivši da je "očito riječ o politički montiranom procesu koji je tako počeo i završio".

"To nema veze sa stvarnošću i činjenicama", rekao je Vejnović nakon objave nepravomoćne presude kojom je uvjetno na pet mjeseci zatvora osuđen i drugooptuženi djelatnih tvrtke Crosco Miroslav Krpan. On je proglašen krivim jer je pomagao Vejnoviću u zlouporabi njegovih veleposlaničkih ovlasti, to jest jer je prikupljao novac za alkohol.

Optuženici su se branili da alkohol nije bio namijenjen pojedincima, nego hrvatskim tvrtkama radi prezentacije i poslovnim partnerima. Tvrdili su i da je to praksa zapadnih veleposlanstava.

No predsjednik sudskog vijeća Siniša Pleše rekao je da nije prijeporno komu je alkohol namijenjen, već je li prekršena Bečka konvencija o diplomatskim odnosima po kojoj je nabava alkohola dopuštena samo za potrebe diplomatske misije.

Ustvrdio je da su okrivljenici prekršili bečku konvenciju jer tvrtkama libijski zakon brani nabavu alkohola, a veleposlanstvo kojem je to dopušteno konvencijom nije ovlašteno baviti se trgovačkom djelatnošću i drugima nabavljati alkohol, bez obzira na to je li to bila praksa drugih veleposlanstava.

Za djelo koje se optuženicima stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, no sud im je izrekao blaže kazne koje se neće izvršiti ako u dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Pri izricanju kazne sud je vodio računa da se optuženici nisu okoristili, da su htjeli pomoći hrvatskim građanima u Libiji i da dosad nisu osuđivani. Prijedlog USKOK-a da se Vejnoviću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti sud nije prihvatio. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 17:34:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh