« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
VEGETARIJANSTVO

Vegetarijanska prehrana štiti od bolesti probave

Vegetarijanci imaju za trećinu manju šansu da obole od divertikulitisa, bolesti čiji su simptomi grčevi, napuhnutost, vjetrovi, zatvor i proljev

Fotografija vijesti
Više o

vegetarijanstvo

,

proljev

,

probava

,

probavne smetnje

Vegetarijanska prehrana mogla bi biti odgovor na najčešće smetnje u crijevnoj probavi, rezultat je istraživanja provedenog na Sveučilištu u Oxfordu. Vegetarijanci imaju za trećinu manju šansu da obole od divertikulitisa, bolesti za koju se smatra da je uzrokuje premalo vlakana u prehrani. Simptomi divertikulitisa su grčevi, napuhnutost, vjetrovi, zatvor i proljev.

Studija je provedena na 47.033 odrasla Britanca, od kojih je nešto više od 15.000 vegetarijanaca.

Istraživači su osobe pratili 11 godina, u kojih je 812 ljudi oboljelo od divertikulitisa. Pokazalo se kako vegetarijanci imaju 30% manji rizik od nastanka ove bolesti, naspram onima koji su jeli meso, ribu ili oboje.

Autori studije pretpostavljaju da je razlog tomu što konzumacija mesa mijenja i metabolizam bakterija u debelom crijevu, što mu stjenke čini tanjima i slabijima, čime se povećava rizik za razvoj divertikulitisa. Istraživanje nije pokazalo da količina pojedenog mesa ima znatan utjecaj na ovaj proces.

Isto tako, pacijenti koji su konzumirali dovoljno vlakana, više od 26 grama dnevno za žene te 27 grama za muškarce, imali su 42% manji rizik od onih koji su jeli do 14 grama na dan.

20.07.2011. 20:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh