« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DODATNI POSAO

Većini Hrvata za preživljavanje trebaju dva posla

Gotovo sedamdeset posto zaposlenih pokušava pronaći dodatan posao zbog zarade ali ne uspijeva u tome

Posao
Posao (Shutterstock)
Više o

nezaposlenost

,

posao

,

zapošljavanje

,

posao.hr

Većina bi hrvatskih građana, njih gotovo 70 posto, željela pronaći dodatni posao kako bi pokrili osnovne životne potrebe, oko 76 posto koristilo bi i godišnji odmor za dodatni rad, a 89 posto spremno je raditi posao koji je ispod njihovih intelektualnih i profesionalnih sposobnosti ako je dobro plaćen, pokazalo je istraživanje internetskog portala posao.hr.

U istraživanju o potrebi za dodatnim poslom, provedenom u lipnju, sudjelovalo je 1.254 ispitanika, u najvećem postotku dobi od 25 do 34 godine te većinom s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije.

>>Posao blagajnice u DM-u najtraženiji je u Hrvatskoj

Rezultati su pokazali kako unatoč velikom interesu za dodatnom zaradom, samo 12 posto ispitanika, uz redovni ima i dodatni (honorarni) posao. Značajan broj ispitanika, njih 43 posto, navodi da je nezadovoljno svojim prihodima, dok je samo 6 posto zadovoljno, a 4 posto zaposlenih ispitanika ne dobiva plaću za svoj rad.

Glavna motivacija: zarada

Pritom 35 posto ispitanika ističe kako su njihovi prihodi dovoljni za pokrivanje isključivo osnovnih životnih potreba kao što su stanovanje i hrana. Petina njih svojim prihodima ne uspijeva pokriti niti ove osnovne životne potrebe, a samo 3 posto prihodima u potpunosti uspijeva zadovoljiti sve životne potrebe.

Glavna motivacija za pronalazak dodatnog posla je dodatna zarada (55 posto), zatim stjecanje novog iskustva (23 posto), učenje nečeg novog (18 posto) te zabava (4 posto).

>>Za rad u inozemstvu najbolje su Kanada i Australija

Zaradu od dodatnog posla, više od polovice ispitanika (57 posto) potrošilo bi na pokrivanje dodatnih životnih potreba kao što su odjeća, obrazovanje, internet, telefoni i slično, dok bi više od petine (21 posto) dodatnu zaradu koristilo za pokrivanje isključivo osnovnih životnih potreba.

Očekivana neto plaća za značajan broj ispitanika (33 posto) iznosila bi između 21 i 35 kuna po satu, a njih 28 posto ne bi prihvatilo plaću manju od 36 - 50 kuna po satu.

Kako ga pronaći?

Čak 70 posto ispitanika želi pronaći dodatni posao, ali im to ne uspijeva, pokazalo je istraživanje portala posao.hr. S druge strane, 25 posto ispitanika koji razmišljaju o dodatnom poslu ne čine ništa konkretno da ga i nađu.

>>Posao je bolest, vikend je lijek

Slobodno vrijeme za rad na dodatnom poslu ispitanici bi u najvećem dijelu (41 posto) pronalazili u radnim danima nakon stalnog posla, a tjedno bi mogli izdvojiti od 11 do 20 sati (33 posto). 

Najzanimljivije djelatnosti u kojima bi ispitanici pronašli dodatni posao su informatika, neprofitne organizacije te turizam i ugostiteljstvo, dok su policija i zaštitarske usluge, graditeljstvo te moda i ljepota djelatnosti u kojima bi ispitanici najmanje voljeli potražiti dodatni posao.

Ispitanici su u najvećem postotku (38 posto) srednje stručne spreme te rade u djelatnostima informatike, administrativnih usluga, ekonomije, elektrotehnike te znanosti.(hina/metro-portal)

20.07.2010. 13:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh