« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
DISKRIMINACIJA

Većina žena u Hrvatskoj osjeća se diskriminirano

Rezultati su pokazali da obrazovaniji ispitanici više uočavaju patrijarhalnost hrvatskog društva

Žene i dalje moraju raditi na poslu i kod kuće
Žene i dalje moraju raditi na poslu i kod kuće (Shutterstock)
Više o

diskriminacija

,

žene

,

ravnopravnost spolova

,

ravnopravnost

,

zastupljenost

Žene u Hrvatskoj imaju dobrih razloga za osjećaj diskriminacije, a upravo tako su i odgovorile na to pitanje u istraživanju Žene u hrvatskoj politici provedenom prošle godine. 

Istraživanje je željelo dobiti odgovor na pitanja o vrijednosti, percepciji i znanju građana Hrvatske o sudjelovanju žena u politici, položaju žena u Hrvatskoj i diskriminaciji žena u javnom i političkom životu.

Skoro dvije trećine ispitanih žena (61.2 posto) izjavilo je da su žene u javnom i političkom životu diskriminirane, a s tim se slaže malo više od trećine muških ispitanika (36.7 posto), a preko polovice muškaraca vjeruje da žene nisu diskriminirane.

Obrazovaniji ispitanici bolje vide ostatke patrijarhalnosti u hrvatskom društvu koji se manifestiraju u težem zapošljavanju žena, slabijim mogućnostima napredovanja i opterećenost žena dvostrukom ulogom na poslu i kod kuće.

Mediji uglavnom kreiraju javno mnijenje o ulozi žena, no njihov je utjecaj ipak daleko manji od utjecaja Crkve i sudstva. Inače, žena u hrvatskom Saboru ima tek jedna četvrtina, što je daleko ispod prosjeka razvijenih demokracija i Zakona o ravnopravnosti spolova.

06.09.2012. 07:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh