« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
ZARAZA

Prvi zaraženi virusom Zapadnog Nila u Slavonskom Brodu

Nema razloga za preveliki strah jer se virus Zapadnog Nila ne prenosi s čovjeka na čovjeka

Tigrasti komarci prenose virus Zapadnog Nila
Tigrasti komarci prenose virus Zapadnog Nila (Arhiva)
Više o

zaraza

,

simptomi

,

virus Zapadnog Nila

,

groznica Zapadnog Nila

Kod jednog pacijenta hospitaliziranog u Slavonskom Brodu na temelju kliničke slike meningoencefalitisa i epidemiološkog podatka boravka u Srbiji, posumnjalo se na infekciju virusa zapadnog Nila, te je provedena virusološka dijagnostika u Službi za mikrobilogiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Rezultati analiza ukazali su na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju, priopćeno je popodne iz HZJZ-a.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca vrste Culex (udomaćeni u Hrvatskoj), a mogu ga prenijeti i neke druge vrste komaraca.

>> Koji su simptomi groznice Zapadnog Nila <<

Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka.

U 80 posto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blagim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi. Tek rijetko se može razviti teža bolest s simptomima meningoencefalitisa (upala moždane ovojnice i mozga), prvenstveno kod starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta, navode iz HZJZ-a.

Oboljeli od Groznica Zapadnog Nila zabilježeni su u nekim zemljama našeg okruženja, međutim do sada u Hrvatskoj nije registrirana niti jedna oboljela osoba.

Istraživanjima provedenim na životinjama, koje provode veterinari, (obzirom da se virus može prenijeti i na kopitare), utvrđeno je da je u nekoliko slučajeva postojao kontakt ovih životinja s virusom zapadnog Nila, ističe se u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

06.09.2012. 21:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh