« Žene
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
EMANCIPACIJA?

Većina žena najradije bi bile kućanice

Novo istraživanje sugerira kako žene i dalje biraju muškarce koji zarađuju više od njih

Mnogim ženama i dalje odgovara tradicionalna uloga
Mnogim ženama i dalje odgovara tradicionalna uloga (Shutterstock)
Više o

žene

,

muškarci

,

karijera

,

emancipacija

,

financijska neovisnost

Ideja da većina žena žele biti financijski neovisne jest mit, navodi Catherine Hakim iz Londonske škole za ekonomiju. Tvrdi da, unatoč godinama kampanje za jednakost spolova, mnoge žene biraju bogate muškarce. U svojem izvješću Hakim sugerira da muškarci i dalje dominiraju vodećim pozicijama jednostavno zato što žene ne žele poslovne karijere.

"Ženska aspiracija da se udaju, ako mogu za muškarca koji je bolje obrazovan i više zarađuje postoji u mnogim europskim zemljama. Žene tako nastavljaju koristiti brak kao alternativu ili zamjenu za svoje karijere", objašnjava.

Istraživanje koje je provedeno pomoću podataka dobivenih iz Britanije i Španjolske, pokazalo je da je još 1949., 20 posto žena ušlo u brak s muškarcima koji su imali bolje obrazovanje od njih samih. Do 1990. postotak žena koje su ušle brak s obrazovanijim muškarcima popeo se na 38 posto, a sličan obrazac ponašanja bilježi se i u SAD-u te Australiji.

Izvješće je utvrdilo da jednake uloge u obitelji, gdje muž i žena dijele karijere, brigu za djecu i kućanske poslove, nije idealna kombinacija za većinu parova.

Dr. Hakim dodaje: "Nije iznenađenje da žene generalno zarađuju manje od muškaraca, te da većina parova racionalno odluči kako ima smisla da žena preuzme brigu za djecu." Istraživanje također sugerira kako većina žena ne želi priznati da bi radije bile kućanice - pa čak ni svojim roditeljima.

"Postalo je nemoguće reći: Radije bih bila kućanica. To je toliko politički nekorektno da mnoge žene to ne žele priznati."


05.01.2011. 06:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh