« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ZAŽELITE LIJEPE ŽELJE!

Večeras gledajte u nebo - najbolje će se vidjeti suze Sv. Lovre - kiša meteora

Kišu Perzeida nabolje je promatrati od ponoći do svitanja na što tamnijemu mjestu, po mogućnosti izvan osvijetljenog grada

Više o

Perzeidi

,

suze sv. Lovre

,

komet

,

kiša meteora

,

Swift-Tuttle

Svake noći ako dulje vrijeme promatramo nebo na nekom mračnijem mjestu, možemo vidjeti par "zvijezda padalica", tzv. meteora, koji obasjaju nebo. Nekih određenih dana tijekom godine meteora ima mnogo više nego što je uobičajeno. Ti dani su dani kada su na nebu aktivni neki meteorski rojevi. Meteorski rojevi nastaju kad Zemlja, na svom putu oko Sunca, prođe kroz prostor ispunjen ostacima nekog drugog nebeskog tijela (komete, asteroida).

Tada "kamenčići" i prašina koji su otpali s tog tijela u velikom broju ulijeću u našu atmosferu. Kad ove čestice ulete u atmosferu kreću se velikom brzinom (nekoliko desetina km/s) i na svom putu ioniziraju zrak oko sebe. Pri rekombinaciji iona nastaje svjetlost različitih boja koju promatrači vide kao meteor. Sjaj meteora i dužina traga zavise od veličine čestice koja je sagorjela te brzine i ugla kojom je uletela u atmosferu. Boja meteora zavisi od kemijskog sastava.

Ta pojava traje više od tjedan dana, a ove godine vrhunac doseže u noći 12. na 13. kolovoza, kada se u maksimumu u jednom satu na noćnom nebu može vidjeti i stotinjak meteora. Riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz ostatak njegova repa.

Astronomi objašnjavaju da Zemlja tada ulazi u oblak prašine i plinova pa se te čestice sudaraju s atmosferom našeg planeta brzinom od 200 tisuća kilometara na sat i izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu. Astronomi ih zovu i Perzeidama, a u narodu je uvriježen naziv suze sv. Lovre jer se to događa upravo na taj blagdan.

Slične pojave meteorskih rojeva mogu se opažati i u drugim djelovima godine, kada se ponekad pojavljuje još više meteora, no suze sv. Lovre su najpopularnije jer je ljeti lakše i ljepše provesti noć na otvorenom.

Kišu Perzeida nabolje je promatrati od ponoći do svitanja na što tamnijemu mjestu, po mogućnosti izvan osvijetljenog grada.

Za vrijeme maksimuma aktivnosti Perzeida moguće je, u dobrim uvjetima vidjeti i  100 i više meteora na sat. Nažalost ove godine broj meteora bit će mnogo manji, zbog punog Mjeseca koji će u to vrijeme sjati na nebu i prekriti sve manje sjajne meteore. Tako ćemo ove godine moći vidjeti samo najsjajnije od njih. 

Ako želite vidjeti ove "zvijezde padalice" i zamišljate želje najbolje vrijeme za promatranje bit će poslije ponoći do rano jutarnji sati. Za promatranje meteora potrebna vam je samo dobra volja i što mračnije mjesto.  

 

12.08.2011. 19:53:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh