« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NOVI ZAKON O RADU

Vatrogasci i dalje u smjenama od po 12 sati

Predloženim izmjenama omogućit će se da vatrogasci rade 12 sati pa 24 sata odmaraju, potom rade novih 12 sati i zatim odmaraju 48 sati

(Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

vatrogasci

,

Tomislav Karamarko

,

Zakon o radu

Vlada je Saboru s današnje sjednice poslala prijedlog izmjena Zakona o vatrogastvu, kojima će se omogućiti rad vatrogasaca u smjenama od po 12 sati.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko objasnio je da novi Zakon o radu bitno smanjuje operativnu spremnost vatrogasnih postrojbi, jer propisuje da radnici koji su izloženi fizičkoj opasnosti ili teškom fizičkom i mentalnom naporu ne smiju raditi dulje od osam sati u razdoblju od 24 sata u kojem su radili noćnu smjenu.

Predloženim izmjenama omogućit će se da vatrogasci rade 12 sati pa 24 sata odmaraju, potom rade novih 12 sati i zatim odmaraju 48 sati.

Karamarko je objasnio da će se time povećati operativna sposobnost vatrogasnih postrojbi, osigurati vrijeme za obuku i nastavu te smanjiti materijalni troškovi. Izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu vlada želi ustrojiti jedinstveni središnji registar prijevoznika i propisati uvjete za obavljanje agencijske djelatnosti u cestovnom prometu, čime će se stvoriti pretpostavke za uvođenje reda u toj djelatnosti, kao i za sankcioniranje onih koji ne poštuju pravila struke. (hina/metro-portal)


04.06.2010. 17:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh