« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana
OSVRT

Vatreni krajobrazi Duška Šibla

Taj novi svijet preplavljen je nemjerljivim količinama enegetskih naboja koji lebde, jure, natkriljuju iznad, vriju ispod površine

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Aktualni opus ulja i akrila na većim i velikim formatima platna, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika akademskog slikara Duška Šibla obilježen je prije svega kolorističkom žestinom i snažnim gestama.

Njegov nesvakidašnji svijet vatrenih krajobraza nastaje kao logični rezultat niza energičnih gesti, u tvorbi i u suglasju crta, točkica, mrlja, ploha, u prekrivanju površine platna vlastitom idejom, zamisli krvavo crvene sadašnjosti svijeta.

Taj novi svijet preplavljen je nemjerljivim količinama enegetskih naboja koji lebde, jure, natkriljuju iznad, vriju ispod površine.

To je svijet koji živi od vlastite vatre, mnogo se ne obazirući na samouništenje, koje se gotovo može ne samo naslutiti već i vidjeti.

Šiblov svijet niknuo je i na plavoj i većim dijelom na crvenoj podlozi, kreirajući čudesne i čudnovate oblike koji se neprestano ustremljuju uvis, stvarajući dojam kako se nalazimo u samom središtu vulkana, ali ne nekog, tišeg, već u središtu sudbinom određenog mjesta , gdje sve počinje i sve završava.

Vatreni krajobrazi Duška Šibla, vreli i opsni, sugestivno nas upozoravaju na moć vatre, na otvoreni plamen koji se teško može zaustaviti a ako ga i zaustavimo, žrtve će biti velike.

Valja obuzdati vatru, obuzdavati barem plamenove koji izbijaju u svima nama.

Sjajan slikarski ciklus neumornog i izvrsnog slikara Duška Šibla, nadahnuta igra s vatrom.

Piše: Miroslav Pelikan
10.02.2024. 09:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh