« Fun
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
svećenici negoduju

Korporacija Vatikan

Vatikan za svoje 'djelatnike' uvodi procjenu rada, nadzor radnog vremena i financijske bonuse

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Vatikan

,

nadzor rada svećenika

,

plaće svećenika

,

radno vrijeme svećenika

,

reorganizacija poslovanja

Zaposlenici u vatikanskim uredima moraju ubuduće koristiti kartice kojima se evidentira njihova nazočnost na poslu.

Plavu magnetnu karticu idućih će dana dobiti svi namještenici u vatikanskim uredima kao i u medijima, uključujući i Radio Vatikan. Karticu će morati koristiti i svećenici koji rade za vatikanske kongregacije.

Nova mjera nazočnosti na poslu izazvala je nezadovoljstvo mnogih, a svećenici upozoravaju da će se prestrogi nadzor radnog vremena loše odraziti na pastoralni rad.

Kartice nisu jedine novotarije u organizaciji rada u Vatikanskoj administraciji. Od 2009. uvest će se datoteka uz pomoć koje će se vrednovati svačiji rad, pri čemu će se ocjenjivati profesionalnost, učinak, točnost i angažman zaposlenika.

U slučaju negativne ocjene, moći će se pokrenuti stegovne mjere.

Uvođenje datoteke povezano je s novom strategijom plaća. Angažman, profesionalnost, učinkovitost i brižnost bit će uzeti u obzir pri određivanju visine plaće, a uz ranijih deset platnih razreda nedavno su uvedeni i novi "platni stupnjevi".

Za osobe na vodećim mjestima kao i za laike u vatikanskoj službi uvode se dodatna pravila, među kojima i nova tarifa za prekovremeni rad koji će se plaćati 10 posto više.

Već su 2007. namještenici u Vatikanu, oko 2.500 laika i 1.000 crkvenih osoba, među kojima je 500 žena, dobili povišicu od 100 eura neto mjesečno. U Vatikanu djeluje Savez vatikanskih namještenika (ADLV) koji se već godinama zalaže za povišenje plaća. (hina/metro-portal)

Plaće u VatikanuOvisno o dužnosti, plaće u Vatikanu kreću se od 1.100 do 2.300 eura, a i osobe na vodećim mjestima imaju relativno niska primanja. Primjerice, tajnik dikasterija, ureda Rimske kurije, zarađuje do 2.500 eura. Kardinali koji vode kongregacije zarađuju oko 3.500 eura i uz to imaju određene beneficije poput stana i bonova za benzin.

03.11.2008. 15:12:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh