« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NJEMAČKA MINISTRICA:

Vatikan je prikrivao slučajeve seksualnog zlostavljanja

U mnogim školama postojao je zid šutnje o zlostavljanjima i nasilju, izjavila je ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

(Getty Images)
Više o

seksualno zlostavljanje

,

njemački biskupi

,

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

,

Vatikan seksualno zlostavljanje

,

katoličke škole

Njemačka ministrica pravosuđa optužila je Vatikan u ponedjeljak, nakon što su se pojavila nova izvješća o zlostavljanjima u tri katoličke škole u Bavarskoj, za prikrivanje ozbiljnih slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi.

Nakon što su zbor katedrale u Regensburgu, benediktinska samostanska škola u Ettalu i kapucinska škola u Burghausenu otkrili nove slučajeve seksualnog i fizičkog zlostavljanja, ministrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberger nazvala je nov razvoj "zastrašujućim".

Otkrića dolaze nakon što su prošlog mjeseca objavljena izvješća da su katolički svećenici seksualno zlostavljali više od stotinu djece u isusovačkim školama po Njemačkoj zbog čega se javno ispričao nadbiskup Robert Zollitsch, čelnik njemačke biskupske konferencije.

"U mnogim školama postojao je zid šutnje o zlostavljanjima i nasilju", rekla je za radio postaju Deutschlandfunk ministrica Leutheusser-Schnarrenberger, liberalna političarka koja je bila vodeća kritičarka crkve u vladi.

"Čak i najozbiljniji slučajevi zlostavljanja podložni su samo papinskoj odluci o čuvanju tajne i ne trebaju biti objavljena izvan crkve", rekla je navodeći upute katoličke kongregacije iz 2001. godine.

Crkveni dužnosnici su odbacili optužbe ministrice. Biskup Stephan Ackermann, koji u pitanjima zlostavljanja istupa u ime crkve, nazvao je komentare ministrice "apsurdnim". "Naše smjernice inzistiraju na tome da uključimo državne tužitelje", rekao je listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 00:05:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh