« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
OČI

Vaše lice vam govori koliko ste bolesni 1.dio

Napravite vrlo jednostavnu provjeru svog lica i na vrijeme krenite doktoru.

Prema očima možete procijeniti svoje zdravlje
Prema očima možete procijeniti svoje zdravlje (Shutterstock)
Više o

oči

,

bolesti

,

prevencija bolesti

,

lice pokazuje bolest

Gledanje u ogledalo obično svi smatramo narcizmom. Osobama koje se često gledaju svoj odraz govorimo da su ili nesigurne u sebe ili umišljene.

No, posljednje studije pokazuju da često gledanje u svoj odraz  u ogledalu može biti vrlo pozitivna stvar. I

Istraživači iz „Yale School of Medicine" u SAD-u ustvrdili su kako bore na licu mogu biti znak upozorenja za osteoporozu, tj. bolest krhkih kostiju, ali i mnoge druge manje ili više ozbiljne bolesti i stanja:

Pogledajmo što nam ogledalo može otkriti na očima:

Opušteni kapci:

Mogući uzrok: moždani udar, rak pluća

Opušteni kapci mogubiti simptom moždanog udara, uz nerazgovjetan govor i slabost ustiju i ruku. Rjeđe može značiti i rak pluća, vrstu tumora koja se nalazi na vrhu pluća te radi pritisak na grupu živaca koji utječu na oči. Popratni simptomi uključuju bol u rukama i ramenima, slabost ruku te trnce u ruci. 

Krvave oči

Mogući uzrok: peludna groznica, iritis, visoki krvni tlak

Crvene oči koje svrbe su najčešće povezane s peludnom groznicom -  imunološki sustav pretjerano reagira na navodno "bezazlenu" tvar, kao što je pelud te dolazi do alergijske reakcije.

Drugi uzrok je iritis, upala šarenice (obojeni dio oka). Iritis je vezan uz auto-imun bolest ankilozantni spondilitis, oblik artritisa kojem tijelo napada svoje vlastito tkivo, uključujući i oči.
Povremeno, cijelo oko postaje crveno, kao rezultat subkonjunktivalnog krvarenja.

Krvarenje iza očne jabučice može biti i zbog visokog krvnog tlaka, što uzrokuje pucanje malih, krhkih krvnih žila.

Trzanje očiju

Mogući uzrok: stres, multipla skleroza

Trzanje oka, poznato i kao myokymia - se događa kada se mišići kapka nasumce grče svakih nekoliko sekundi. Te tikove može uzrokovati stres, onemogućavajući da tijelo apsorbira vitamin B koji je zadužen za osnaživanje očnih mišića. Ovi spazmi mogu se pojaviti i drugdje u tijelu, npr. u želucu.

Trajno, dugotrajno trzanje, više dana ili tjedana - možebiti simptom bolesti živčanog sustava, kao što je multipla skleroza. Ostali simptomi multiple su problemi s ravnotežom, ukočenost  te zamućenje vida.

Krugovi u očima

Mogući uzrok: visoki kolesterol, Wilsonova bolest

Bijeli krugovi oko šarenice, u obojenom dijelu oka, dobro su poznati znak visoke razine kolesterola u krvi. Višak kolesterola također može dovesti do žuto-bijelih naslage masnoće ispod, na ili oko kapaka.

Hrđavo smeđi prstenovi oko šarenice su znak Wilsonove bolesti, genetske bolesti koja sprečava tijelo da se oslobodi viška bakra. Prvo utječe na jetru, ali onda bakar ulazi u krvotok, putuje do drugih organa, uključujući i oči. Bakar uzrokuje oštećenja tkiva, što dovodi teškoća pri hodanju, drhtavice, zbunjenosti. Obično se javlja kod ljudi ispod 35 godina starosti.

Blijedi kapci

Mogući uzrok: anemija

Kada  se unutar donje vjeđe pojavi blijeda boja, umjesto zdrave crvene, povećana je mogućnost anemije. To je posljedica nedostatka željeza - važnog metala za stvaranje kisikom bogatih crvenih krvnih stanica. Iako je to naročito vidljivo u očima, možete ga vidjeti i u ustima, na noktima i obrazima.

Ako ste anemični može vam biti slabo, hladno, možete imati vrtoglavice i biti razdražljivi. 

Muškarci trebaju oko 8.7mg željeza dnevno, dok žene trebaju 14.8mg dnevno da bi nadoknadile gubitak krvi tijekom menstruacije.

14.06.2011. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh