« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
ZAPAMTITE!

Vaš vodič za varijante covida

Prvo su ga mnogi zvali jednostavno koronavirusom, zatim covidom ili covidom-19, a sada se govori o alfa, beta i delta varijantama

Odjednom je postalo komplicirano
Odjednom je postalo komplicirano (Arhiva)
Više o

koronavirus

,

Covid-19

,

delta varijanta

,

varijante

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stvorila je sustav imenovanja varijanti covida-19 po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima.

Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje znanstvenici prate.  

Zdravstveni dužnosnici napominju da znanstvenici još uvijek uče o karakteristikama varijanti covida-19 pa nema jednoglasnog mišljenja o tome mogu li različiti sojevi uzrokovati teži oblik bolesti i u kojoj mjeri cjepiva djeluju protiv njih.

Mnoge se varijante lakše i brže šire od izvornog covida-19, tvrde zdravstveni dužnosnici. Dosadašnje studije sugeriraju da antitijela dobivena cijepljenjem prepoznaju nove varijante. Detaljnija istraživanja su u tijeku.

Alfa

Alfa varijanta prvo je identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost. CDC je isticao da ta varijanta na temelju podataka o hospitalizaciji i smrtnosti možda izaziva teže simptome od izvorne.

Beta

Prvo je identificirana u Južnoj Africi, a također su je i CDC i WHO označili kao varijantu koja ih brine.

Delta

Ta je varijanta prvo zabilježena u Indiji, a CDC i drugi znanstvenici ističu da je zaraznija u odnosu na prethodne sojeve.

Radi se o varijanti koja se upravo širi Europom i Amerikom i izaziva bojazan u novi val bolesti najesen.

Delta plus

Oko "delte plus" situacija je nejasna. Prvo je navodno zabilježena u Južnoj Koreji, Indiji i SAD-u, a neki vjeruju da je riječ o zaraznijoj delta varijanti. Stručnjaci prate i čekaju.

Gama

Prvo je zabilježena u Brazilu, a potvrđena je i u Japanu. CDC i WHO označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Eta

WHO i CDC u klasifikaciji ete navode da je to varijanta koju treba pratiti, što je "blaža" kategorija od prethodnih Ta je varijanta dokumentirana u više zemalja.

Jota

Riječ je, prema WHO-u i CDC-u, također o varijanti za praćenje. Dokumentirana je prvotno u SAD-u, točnije u New Yorku.

Kapa

Kapa je također u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u listopadu 2020.

Lambda

Prvotno je zabilježena u Peruu u prosincu 2020., a od tada je potvrđena u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. WHO ju klasificira kao varijantu koju je potrebno pratiti.

13.08.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh