« Lifestyle
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
IZVAN SLASTIČARSKIH OKVIRA

Vanilija - alternativna uporaba

Vanilija je dobra za borbu s glađu i komarcima, osvježava prostor, a i koža je obožava

Vanilija
Vanilija (Deviantart)
Više o

vanilija

Vanilija se stoljećima koristi u kuhinji za kolače i ostale deserte, no jeste li znali da njena korisnost nadilazi slastičarske okvire? Ona je puna antioksidansa pa ime i određena ljekovita svojstva, sjajna je za kožu, smanjuje glad pa čak odbija kukce.

Protiv gladi. Slatkasta aroma vanilije smanjit će osjećaj glad i natjerati vas da jedete manje. Razlog je jednostavan - njen miris je kao i okus vrlo intenzivan i bogat pa s lakoćom prevari mozak u uvjeri ga da smo jeli više nego što zaista jesmo. Sastojci poput vanilije stvaraju osjećaj sitosti i punosti.

Protiv kukaca. Vanilija ima moć odbijanja insekata i štetočina. Komarci, na primjer, ne mogu podnijeti miris vanilije. Evo kako napraviti domaći sprej protiv kukaca: pomiješajte 60 mililitara ekstrakta vanilije i 60 mililitara vode i stavite to u malu sprej-bočicu.

>> Vanilija - kraljica začina

Osvježivač prostora. Vanilija je prirodno slatkasto mirisna i stoga može jako dobro poslužiti kao osvježivač prostorija u kući. Prvo, prirodna je što znači da nema umjetnih kemikalija u sebi. Drugo, ne sadrži nikakve umjetne arome ni štetne mikroorganizme. Povrh svega, ima čak i solidna antibakterijska svojstva. Uzmite malo eteričnog ulja vanilije, to pomiješajte s vodom i stavite u sprej-bocu i imate sjajan osvježivač prostora.

Sredstvo za kožu. Vanilija je puna antioksidansa koji ublažuju upale i iritaciju kože. Neki dermatolozi vjeruju da je vanilija moćan zaštitnik kože koji sve prirodne i umjetne zagađivače i štetne tvari drži podalje od nje. Kako napraviti sredstvo za kožu? Uzmite sok iz jednog limuna, 4 mahune vanilije (isjeckane), nekoliko sjemenki vanilije, jednu žličicu smeđeg šećera i tri do četiri kapi eteričnog ulja vanilije. Sve sastojke pomiješajte i tu smjesu nanesite na lice i lagano masirajte. Ostavite da stoji 10 minuta i isperite hladnom vodom.

25.05.2011. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh