« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
GROZNO

Uvodi se doplata za preko 100 besplatnih lijekova

S osnovne na dopunsku listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prebačeno je 111 lijekova, što znači da će pacijenti za njih ubuduće trebati plaćati doplatu

Preko stotinu lijekova prebačeno na Dopunsku listu
Preko stotinu lijekova prebačeno na Dopunsku listu (Shutterstock)
Više o

lista lijekova

,

Sumamed

,

Klavocin

,

dopunska lista lijekova

,

doplata za lijekove

,

Normabel

,

Claritine

Nove liste lijekova HZZO-a (osnovna i dopunska ) u primjeni su od utorka, 31. ožujka, nakon što je Upravno vijeće HZZO-a donijelo o tome odluku početkom ožujka.

Za 111 pakiranja lijekova, koliko ih je premješteno na dopunsku listu, u HZZO-u kažu da je riječ o lijekovima za koje na osnovnoj listi postoje generičke i kliničke paralele, istog sastava i istog djelovanja, koji su i dalje besplatni za osiguranike.

Riječ je o nekim od lijekova za liječenje probavnog sustava (inhibitori protonske pumpe) i kardiovaskularnog sustava (antihipertenzivi, ß-blokatori, blokatori kalcijevih kanala, hipolipemici), te dermaticima (za kožne bolesti), pripravcima za liječenje mokraćnog sustava, lijekovima za bolesti štitnjače, sustavnim antiinfektivima, antiastmaticima, sustavnim antihistaminicima (za alergije) i oftalmicima (za oči).

Među lijekovima koji se od jučer nadoplaćuju su i antibiotik Sumamed, čije pakiranje 3x500 miligrama građani moraju nadoplatiti 25,53 kune, zatim antibiotik Klavocin (14x1 gram) koji se plaća 17,42 kune, te Controloc za želudac od 20 miligrama za kojeg valja platiti dodatnih 17,42 kune.

Također, na Dopunsku listu prešao je i lijek Glucophage za dijabetičare kod kojeg nadoplata za pakiranje 30x850 miligrama iznosi 2,52 kune, zatim Claritine od 10 miligrama koji se uzima kod alergija, a kojeg od jučer treba plaćati 9,66 kuna, te anksiolitik i sedativ Normabel, čije pakiranje od 5 miligrama građani moraju plaćati 2,10 kuna. 

02.04.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh