« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SUSTAV ŽIRIRANJA

Utvrđen novi način glasovanja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a

Kombinirat će se novi i stari način glasovanja, no opet se može dogoditi da se niti jedan kandidat ne izabere

(Drago Sopta/Cropix)
Više o

programsko vijeće HRT

,

glavni ravnatelj HRT

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici prihvatilo nova pravila glasovanja pri izboru novog glavnog ravnatelja i donijelo odluku o raspisivanju novog natječaja za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, te dalo negativno mišljenje o Poslovnom planu HRT-a koji u 2010. godini predviđa gubitak u iznosu 64,9 milijuna kuna.

Natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a bit će objavljen u petak, 9. travnja u Narodnim novinama i na internetskim stranicama HRT-a, a rok za podnošenje prijava je 15 dana od njegove objave.

Nakon duljeg vijećanja, članovi Vijeća su prihvatili nova pravila glasovanja pri izboru glavnog ravnatelja koja su, kako je rečeno, kombinacija novog i starog načina glasovanja, no opet se može dogoditi da se niti jedan kandidat ne izabere.

Na osnovi prijedloga vijećnika Damira Grubiše uvodi se tzv. sustav žiriranja (ocijenjivanja) svih kandidata, pri čemu svaki vijećnik ima na raspolaganju ukupno 15 bodova koje raspoređuje po načelu 5-4-3-2-1, kako bi se dobio uži izbor kandidata. Ukoliko ima više od deset kandidata, u uži izbor ulazi pet koji su dobili najviše bodova, a ako ih je manje od deset, u uži izbor ulaze tri kandidata.

Za izbor glavnog ravnatelja i dalje je potrebna dvotrećinska većina, tj. osam glasova, a u slučaju da ju niti jedan kandidat ne dobije, slijedi dodatno glasovanje. Ukoliko ni nakon toga nije izabran glavni ravnatelj, raspisuje se novi natječaj.

Kako i dalje postoji mogućnost da se ravnatelj ne izabere, Vijeće je obvezalo svoje predstavnike da zastupnike Hrvatskog sabora upozore kako nepotpuni sastav Vijeća otežava njegov rad i izbor glavnog ravnatelja te na potrebu što hitnijeg izbora 11. člana vijeća.

175 milijuna kuna duga

Programsko vijeće dalo je negativno mišljenje o Poslovnom planu HRT-a za ovu godinu, a koje nije obavezujuće. Rukovoditelj općih i zajedničkih poslova na HRT-u Darije Vladimir Josić rekao je da se predviđa gubitak u 2010. godini u iznosu 64,9 milijuna kuna, ali i da je iznađeno 140 milijuna kuna ušteda (50 milijuna kuna vezano uz osoblje i 90 milijuna kuna na investicijama i programu).

Josić je najavio i da će HRT od početkom idućeg mjeseca na neodređeno zaposliti oko 145 ljudi, koji sada rade na ugovor o djelu. Prihod od pristojbe bit će 1,167 milijardi kuna, a od promidžbe 250 milijuna kuna, što je pad u odnosu na prošlu godinu, rekao je. Upozorio je kako HRT ima 175 milijuna kuna prispjelih dugovanja iz prošle godine te da sada ne uspjeva redovno servisirati plaće. Stoga su pokrenuli postupak javne nabave za podizanje kredita.

Tijekom višesatne burne rasprave o programu HRT-a, Sanja Modrić upozorila je da je na osnovu nalaza unutarnje revizije o troškovima emisije "Hrvatska u živo" pokrenut postupak otkaza ugovora o radu za bivšeg kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a i urednika-koordinatora te emisije Veljka Jančića. Popovac je rekao da je po tim nalazima pokrenut postupak i protiv producenta te emisije, ali i da su u tijeku još mnoge revizije. Istaknuo je da će HRT-u sankcionirati svaku nezakonitost te da je koordinacija sindikata dala pozitivno mišljenje o tom slučaju.

Želimir Mesarić i Damir Grubiša negativno su ocijenili emisiju "Nedjeljom u 2" u kojoj je gost bio novinar Drago Pilsel u kojoj je, smatraju, došlo do 'neukusnog dramoleta' vezanog uz premijerku Jadranku Kosor.

Pojedine zastupnike zanimalo je i kako idu pregovori s Denisom Latinom vezanih uz emisju "Latinica", a v.d. glavnog urednika Informativnog programa HTV-a Renato Kunić odgovorio je da se Latinu ne brani raditi, ali kako on sustavno odbija da ta emisija ide u živo. Predložio je da se Denis Latin i Aleksandar Stanković pozovu pred Programsko vijeće kako bi se razgovaralo o njihovim emisijama. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 21:03:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh