« Film
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
8. ZFF

Utorak na ZFF-u

Red rušenja tabua i tradicija, red rušenja diktatora i dobra zabava na kraju dana

Rušenje diktatora na 8. Zagreb Film Festivalu
Rušenje diktatora na 8. Zagreb Film Festivalu (ZFF)
Više o

Zagreb Film Festival

,

zagreb-info

,

program

,

Plava potkova

,

Giotto di Bonadone

,

freska

,

novci

Program Vip Bibijada već četvrtu godinu za redom brine o najmlađoj publici, te i ove godine donosi pet filmova namijenjenih djeci različitih uzrasta. U utorak je na programu film 'Tahaan', a govori o istoimenom kašmirskom dječaku koji kreće na težak put divljim i lijepim kašmirskim krajobrazima. Detaljni prikazi tamošnje prirode koje je snimio redatelj i snimatelj Santosh Sivan odražavaju ključne probleme apsurdnog privatiziranja prirode i njenog uništavanja u vojnim sukobima. 'Tahaan' će biti prikazan u 12.30 sati u kinu Europa te reprizno u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti.

U 16 sati u kinu Tuškanac bit će prikazan aktualni pobjednik IDFA-e, film 'Pošast' u režiji Rossa McDonnella i Cartera Gunna, koji govori o propadanju pčelarstva u Americi.

U 18 sati u sklopu programa Film: protest u Plesnom centru na programu je američki film 'Rušenje diktatora' u režiji Stevea Yorka koji dokumentira spektakularni poraz Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine od strane studentskog pokreta Otpor! Uz isti će film Srđa Popović održati predavanje Nenasilna revolucija kao svjetski brand.

Popović je osnivač i bivši studentski vođa Otpora!, a govorit će o uspješnoj revoluciji koja je nakon 2000. nadahnula stotine tisuća ljudi širom svijeta. Uspješne nenasilne revolucije u Gruziji, Ukrajini i Maldivima, omladinski nacionalni pokret koji je promenio Libanon su stotine malih akcija koje svake godine pomalo promijene Veliki svijet.

U 19.30 sati sata u kinu Europa u dugometražnoj konkurenciji bit će prikazan film prošlogodišnjeg pobjednika Zlatnih kolica ZFF-a, mladog kanadskog autora i glumca Xaviera Dolana. Riječ je o filmu 'Izmišljene ljubavi' koji tematizira kompleksan biseksualni ljubavni trokut između tri prijatelja.

Dugometražna konkurencija nastavlja se u 22 sata u kinu Europa s filmom 'Kad odemo'.  Taj prvijenac uspješne turske glumice Feo Aladag dramatična je ženska priča o sukobu tradicije i slobode - u središtu je mlada Turkinja čiji bijeg iz nesretnog braka ne nailazi na odobravanje obitelji. Film je nagrađen na nizu svjetskih filmskih festivala, uključujući Berlin i Tribecu.

Treći festivalski dan završava uz zabave - u kinu Europa sve će prisutne zabavljati DJ Borovich, a utorak u Gjuri 2 već je standardno rezerviran za DJ-eve Dabija i Maria Kovača.

19.10.2010. 07:10:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh