« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
IZLOŽBE

Utkano pod kožu - izložba u Galeriji Događanja

Projekt je nastao na inicijativu Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak, multimedijalnog dvojca koji kroz svoju umjetničku praksu, istražuje modele suradnje i komunikacije

Utkano pod kožu
Utkano pod kožu (Arhiva)
Više o

Galerija Događanja

,

Utkano pod kožu

UTKANO POD KOŽU je izložba šest autorica, koje u produkciji svojih radova stapaju tradicionalne i digitalne medije. Projekt je nastao na inicijativu Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak, multimedijalnog dvojca koji kroz svoju umjetničku praksu, istražuje modele suradnje i komunikacije. Izložba se otvara u petak, 27. svibnja 2022. u 19:00 sati, a moći će se vidjeti do 18. lipnja.

Kroz temu ženskog nasljeđa, sudjelujuće autorice su se prirodno povezale, što je bio očekivani tijek razvoja projekta i razlog poziva upućenog upravo njima. Propitijući odnos s vlastitim tijelom i glasom, odnose s partnerima, rodne uloge koje igraju ili primijećuju u obitelji, društvu, poslu, i drugdje, naglasak su stavile na one stvari koje su se za njih, po tom pitanju, naročito ispoljile tijekom lockdowna i u cjelokupnom periodu pandemije Covid - 19. Izložba je koncipirana kao svojevrsni osvrt na jedno specifično razdoblje, iz ženske perspektive.

Kratki film ROZE PRIČE autorica Šuljak i Ognjanovac, nastao je animacijom 6 slika - vezova, stvaranih pod utjecajem dugoročnog subivanja s ukućanima u zatvorenom prostoru, tijekom pandemijskog perioda, koji je poljuljao podrazumijevane raspodjele uloga i obaveza.

POTRAGA ZA ŽENSTVENOŠĆU Hane Lukas Midžić, vrluda tijelom, šumom, sjećanjima i naslijeđenim obrascima koje preispituje. Nastali radovi različitih su tehnika: od klasičnog kiparskog pristupa materijalu, preko izlaganja kreativnog procesa na internetu, do performansa.

Serijom crno bijelih fotografija pod nazivom KAKO SAM POSTALA NEVIDLJIVA, Ksenija Španec, kroz formu autoportreta, opisuje svoj doživljaj starenja žene u društvu koje veliča mladost.

Video instalacija NEIZBJEŽNO Josipe Bubaš je usporedba osjetilnog i digitalnog zapisa. Funkcionira kao retroaktivni, vizualni dnevnik ili zapis o iskustvu u odsječku vremena.

UTKANI OBRASCI Ane Sladetić prikazuju odrastanje kroz samosagledavanje tijekom pandemijskog perioda. Polaznica videa je putovanje 2011. u Kinu, odakle je potekao virus. Rad je prikazan u formi gifova koji brišu sami sebe.

Za vrijeme trajanja izložbe, u petak 3. lipnja 2022. u 19:30 sati u Kulturnom centru Knap održat će se panel diskusija na temu kreativnosti u nadilaženju prepreka u kontekstu ženskog nasljeđa, koju će moderirati Josipa Bubaš.

U subotu 18. lipnja 2022. na dan zatvaranja izložbe, u 18:30 sati, a u sklopu programa Dani kulture koji će se održati u Kulturnom centru Knap, autorice će ponuditi vodstvo kroz izložbu i mogućnost za postavljanje pitanja i razgovor o radovima, nakon kojeg slijedi koncert Gelato Sisters u dvorištu Knapa

2022. godine autorice su pokrenule i NJIHOVA TKANJA, online platformu za razmjenu ideja i misli o ženskoj samoorganizaciji i sazrijevanju u danim okolnostima. Razmjenom prizora i priča koji prikazuju životne navike slavi se šarolikost fantastičnih mehanizama ženske samoorganizacije i otpornosti. Izložba uključuje pregled 30 do sada pristiglih osvrta žena iz Europe i Amerike.

20.05.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh