« Život
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
STVARNO?

Utjecaj društvenih mreža na političke stavove

Agencija Hendal i Netokracija proveli su istraživanje koje pokazuje kako većina ispitanika smatra da društvene mreže nisu pogodno mjesto za političke rasprave

Politka i društvene mreže ne bi trebali ići ruku pod ruku
Politka i društvene mreže ne bi trebali ići ruku pod ruku (Arhiva)
Više o

društvene mreže

,

politika

Društvene mreže u nekim se segmentima čine kao svemoćne, pa je zanimljivo vidjeti kakav one imaju utjecaj na političke stavove. Unatoč rasprostranjenom mišljenju da su one poligon za rasprave ljevičara, pokazalo se i da su desno orijentirani pojedinci ipak skloniji o tome raspravljati online te i uklanjati osobe s popisa prijatelja zbog njihovih političkih objava.

Na 328 aktivnih hrvatskih korisnika društvenih mreža Hendal je, u suradnji s Netokracijom, 31. kolovoza ove godine proveo istraživanje o tome koliko su voljni iskazivati svoje stavove na internetu, smatraju li društvene mreže primjerenim mjestom za to i može li uopće takav sadržaj promijeniti njihovo mišljenje i stavove.

Na upit je li neka objava na društvenoj mreži političkog sadržaja promijenila korisnikovo mišljenje o nekoj temi, 28,7% lijevo orijentiranih ispitanika odgovorilo je potvrdno, 20,8% desno orijentiranih smatra isto, dok je tek 17,4% osoba koje nisu iskazale svoju političku orijentaciju odgovorilo s "da".

"Društvene mreže i politiku ne treba miješati"

S tvrdnjom kako društvene mreže nisu pogodno mjesto za razgovor o politici slaže se 55,2% lijevo orijentiranih ispitanika te 52,8% desno orijentiranih, dok isto smatra 68,9% onih koji se nisu svrstali ni u jednu opciju.

Brišete li ljude s 'Popisa prijatelja' jer objavljuju statuse o politici?

21,7% ispitanih osoba lijeve orijentacije uklonilo je nekoga s popisa prijatelja zbog objave s političkim sadržajem, dok je isto učinilo 24,5% desno orijentiranih i 18,9% neodređenih korisnika. No, kad se malo "zagrebe" pod površinu, isto je učinilo 16,7% osoba koje se svrstavaju u ljevicu te 24,7% onih iz lijevog centra, ali i 18,6% osoba koje se smatraju desnim centrom i čak 50% osoba koje se svrstavaju u desnicu.

Procjenjujemo li druge temeljem njihovih političkih stavova?

22,4% osoba lijeve orijentacije kaže "da", kao i 26,4% osoba desne orijentacije i 17,4% neorijentiranih. Ako pogledamo i ove odgovore detaljnije, potvrdno je odgovorilo 14,8% ljevice te 27% osoba iz lijevog centra te 25,6% osoba iz desnog centra i 30% desnice.

Koliko pojedinih osoba iznosi svoje političke stavove na društvenim mrežama?

18,2% onih koje nisu otkrile svoju orijentaciju, 30,8% osoba lijeve političke orijentacije, odnosno 35,2% lijevo orijentiranih i 28,1% iz lijevoga centra, te 35,8% osoba desne orijentacije, odnosno 27,9% osoba desnog centra i čak 70% osoba koje se smatraju desnicom.

Više o samom istraživanju možete pronaći na Netokraciji.

 

09.09.2016. 13:22:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh