« Svijet
objavljeno prije 1 godinu
EU

Usvojene uredbe o azilu i migracijama

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak nekoliko uredbi o politici migracija i azila i otvorili put pregovorima s državama članicama o paktu o migracijama i azilu

Mda...
Mda... (Arhiva)
Više o

EU

,

migracije

,

azil

Pakt o migracijama i azilu sadrži niz zakonskih prijedloga. U početku nije bilo velikog napretka u postupku usuglašavanja jer se inzistiralo da se pregovara o cijelom paktu u cjelini i da se o tome postigne konsenzus te je prošle godine, pod predsjedanjem Francuske, odlučeno da se više ne pregovara o paktu u cjelini nego korak po korak o pojedinim njegovim dijelovima. 

Zastupnicu su na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak usvojili pet dosjea koji se odnose na krizne situacije i slučajeve više sile u području migracija i azila, dubinske provjere državljana trećih zemalja na vanjskim granicama, europski informacijski sustav kaznene evidencije - održavljani trećih zemalja, upravljanje azilom i migracijama i na osobe s dugotrajnim boravkom.

"Imamo solidan mandat za međuinstitucijske pregovore. Vrijeme je da u njih krenemo", rekao je uoči glasanja izvjestitelj jedne od pet uredbi Juan Fernando López Aguilar i pozvao zastupnike da podrže mandat za pregovore.

Odluka o početku pregovora za uredbu o kriznim situacijama potvrđena je sa 419 glasova za, 129 protiv i 30 suzdržanih.

U dokumentu je stavljen naglasak na iznenadne masovne dolaske državljana trećih zemalja koji dovode do krizne situacije u pojedinoj državi članici i koja bi, na temelju procjene Europske komisije, uključivala obvezna premještanja i derogacije pravila o dubinskim provjerama i postupku azila.

Uredbe o dubinskim provjerama državljana trećih zemalja te centraliziranom sustavu informacija o osudama (ECRIS-TCN) također su usvojene s velikom većinom glasova.

Zastupnici su, međutim, u amandmanima dodali neovisni mehanizam za praćenje temeljnih prava kojim bi se također provjeravao nadzor granice u cilju izvješćivanja i provjera o mogućim prisilnim vraćanjima.

Što se tiče uredbe o upravljanju azilom i migracijama, središnjeg dijela zakonodavnog paketa o azilu i migracijama,  ona utvrđuje kako će EU i države članice zajednički djelovati pri upravljanju azilom i migracijama.

23.04.2023. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh