« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
CAR, KRALJ I ...

Ustrašena elita prisegnula odanost Kim Jong-unu

Sjevernokorejska politička i vojna elita javno je u utorak prisegnula odanost vođi Kim Jong Unu manje od tjedna nakon što je naredio pogubljenje moćnog obiteljskog saveznika

Tradicija se nastavlja
Tradicija se nastavlja (Screenshot YouTube)
Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-un

,

odanost

Mladi vođa bio je u središtu pozornosti u Pyongyongu na velikom obilježavanju druge godišnjice smrti njegova oca Kim Jong Ila.

Javno pokazivanje odanosti dogodilo se samo nekoliko dana nakon prošlotjednog smaknuća Kim Jong Unova tetka Jang Song Thaeka kojega se do tada smatralo drugim čovjekom Sjeverne Koreje.

Zbacivanje Janga poklopilo se s propagandom koja je povezala mlađeg Kima s ostavštinom njegova oca u tjednima koji su prethodili godišnjici.

Službene televizijske snimke pokazuju Kim Jong Una kako sjedi u središtu pozornice ispod golemog crvenog murala zastave ukrašenog slikom njegova nasmijanog oca.

Upadljivo odsutna s pozornice bila je njegova teta Kim Kyung Hui, Kim Jong Ilova sestra i Jangova supruga. Ona i Jang zajedno su bili 'moćni par Pyongyanga' za koji se smatralo da predstavlja pravu moć iza čelništva Sjeverne Koreje.

'Uklanjanjem jedine druge frakcije vlast je u Sjevernoj Koreji sada u potpunosti koncentrirana u Kim Jong Unu', rekao je Cheong Sedong-jang s instituta Sejong u južnokorejskom glavnom gradu Seoulu.

Kim, za kojega se drži da ima oko 30 godina, preuzeo je vlast kada je njegov otac iznenanda umro u prosincu 2011.

U relativno kratkom vremenu slijedio je program svojega oca naredivši treći sjevernokorejski nuklearni pokus i uspješno lansiravši raketu dugoga dometa suočen sa sve oštrijim UN-ovim sankcijama. Sada je također uklonio i svojega tetka Janga jedinog čelnika koji mu je mogao predstavljati stvarnu prijetnju.

U Sjevernoj Koreji su i ranije vršene čistke mnogih dužnosnika u njezinoj 65-godišnjoj povijesti, ali je rijetko netko tako moćan kao Jang uklonjen tako javno što ukazuje na priznanje unutarnjih podjela i frakcija oko Kim Jong Una koje se nadmeću.

17.12.2013. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh