« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
ODLUKA

Ustavni sud odlučuje o zdravstvenom odgoju

Ustavni sud danas bi trebao odlučiti o ustavnosti odluke o uvođenju spolnog odgoja u osnovne i srednje škole

Kondomi su glavni problem Hrvatske?
Kondomi su glavni problem Hrvatske? (Arhiva)
Više o

Ustavni sud

,

zdravstveni odgoj

,

udruga Grozd

,

odluka

,

udruga Reforma

Ukidanje odluka o uvođenju kurikuluma, po kojoj učenici od ove školske godine imaju zdravstveni odgoj, uključujući i njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju zatražile su Udruge Grozd i Reforma, HSP i dvojica građana.

Oni smatraju da su odlukom povrijeđeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Pozivaju se na šest presuda Europskoga suda za ljudska prava, među kojima je i presuda 'Campbell i Cosans protiv Ujedinjenog Kraljevstva' iz 1982. po kojoj je država obvezna poštovati uvjerenja roditelja u kontekstu obrazovanja njihove djece, te presuda 'Lautsi i dr. protiv Italije' iz 2011., a riječ je o sporu o 'raspelima u javnim prostorima', po kojoj se država treba suzdržati od promocije ateizma.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, poziva se na druge eruopske odluke koje govore da pravo na odgoj vlastite djece nije nepovredivo jer je, primjerice u predmetu Dojan i drugi protiv Njemačke iz 2011., Europski sud odbacio tužbe petero bračnih parova iz Evangeličke baptističke crkve koji su novčano kažnjeni zbog odbijanja slanja djece na nastavu spolnog odgoja.

Pravobraniteljica je početkom godine, u jeku kritika spolnog odgoja kojima su bile obilježene i božićne propovjedi biskupa, ocijenila da nijedan dio spornog modula nije suprotan ustavno-pravnom poretku niti međunarodnom i nacionalnom antidiskriminacijskom zakonodavstvu i pritom spomenula sudske slučajeve iz Njemačke.

Ministru znanosti i obrazovanja Željku Jovanoviću stranke koje njeguju tradicionalne kršćanske vrijednosti, zatim Katolička crkva i udruge bliske njezinu nauku zamjeraju izostanak javne rasprave o programu spolnog odgoja za koji kažu da je protivan Ustavu i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Nasuprot udrugama bliskim Katoličkoj crkvi koje su oštro napale kurikulum, u obranu uvođenja Zdravstvenog odgoja stale su udruge poput "Platforme 112" koja tvrdi da je on utemeljen na znanstveno provjerenim informacijama te predstavlja nužan iskorak u procesu stvaranja modernog obrazovnog sustava.

22.05.2013. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh