« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ANUSAT

Uspješno lansirani indijski edukacijski i špijunski sateliti

Jedan će braniti indijske granice i sigurnost, a drugi je uspješan sveučilišni pokus.

(Getty Images)
Više o

Indija

,

satelit

,

PSLV-C12

,

ANUSAT

Indija je u ponedjeljak u orbitu postavila satelit kojim želi pojačati svoj obrambeni sustav i nadzor granica, objavili su mediji.

Satelit je izraelske proizvodnje, a ponijela ga je indijska raketa PSLV-C12. Indija je na pojačan nadzor potaknuta terorističkim napadima na Mumbai u kojima je u studenome poginulo najmanje 166 ljudi.

Osim 300 kilograma teška satelita-radara iz svemirskoga središta Satishe Dhawane u gradu Sriharikotiju, 90 kilometara sjeverno od Chennaija na jugu Indije, u ponedjeljak ujutro lansiran je i edukacijski satelit od 40 kilograma.

Nakon 19 minuta leta sateliti su postavljeni u orbitu 550 kilometara iznad Zemlje, a lansiranje je prošlo izvrsno, objavio je glasnogovornik indijskoga središta za istraživanje svemira S. Satish.

Glavni satelit može snimati Zemlju u svim vremenskim uvjetima te stalno nadzirati granice. Edukacijski satelit Sveučilišta Anna nadzirat će sušna područja i pustinje.

"ANUSAT je prvi pokusni komunikacijski satelit koji je napravilo neko indijsko sveučilšte, i koji čuva i dalje šalje podatke. Vjerujemo da će potaknuti i druga sveučilišta da počnu izrađivati satelite", rekao je Satish. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 13:11:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh