« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
PREDSEZONA

Uskrsni praznici doveli duplo više turista

Uskrsni vikend potukao je prošlogodišnji do nogu, najavivši sjajnu sezonu na Jadranu

Bajs pred hostelom u Puntamici
Bajs pred hostelom u Puntamici (ezadar)
Više o

Uskrsni vikend

,

turizam

,

broj turista

,

ministar Bajs

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, za vrijeme uskrsnih blagdana, u razdoblju od 22. do 25. travnja u gradu Zagrebu i jadranskim županijama zabilježeno je 119.719 dolazaka što je 208 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok je noćenja bilo 364.296 što je za 192 posto više negu u uskrsnom vikendu 2010. godine.

To su prvi rezultati predsezone predstavljeni u zadarskoj Zračnoj luci na sjednici užeg povjerenstva Vlade za koordinaciju pripremnih aktivnosti za turističku sezonu pod predsjedanjem ministra Damira Bajsa, prenosi Hina.

"Unatoč dobrim rezultatima koji su tek prva dobra najava za turističku sezonu, pred turističkim djelatnicima je još puno posla do 31. prosinca kada završava sezona. Pravi ispit i prava predsezona, odnosno nadolazeći mjesec svibanj, tek je pred nama i potrebno ga je odraditi kvalitetnije nego ikada do sada", rekao je ministar Bajs.

Ministarstvo turizma svjesno je izazova i sve oštrije konkurencije na međunarodnoj turističkoj sceni te intenzivno provodi niz mjera za što uspješnije provođenje turističke sezone. Najveći dio mjera obuhvaćen je Akcijskim planom hrvatskoga turizma za 2011. godinu, kazao je Bajs.

Izvijestio je da je temeljem tih mjera potpisano ukupno 256 ugovora, ukupne vrijednosti 111,4 milijuna kuna, a realizacijom tih ugovora u Hrvatsku bi trebalo stići gotovo dva milijuna putnika.

Što se tiče oglašavanja i promidžbe hrvatskoga turizma, u medijima je u Njemačkoj utrošeno 10.900.000 kuna, u Italiji 5.500.000 kuna, u Austriji 4.150.000, Francuskoj 2.950.000, Češkoj 2.300.000, Poljskoj 2.400.000 te u Sloveniji 1.550.000 kuna.

Ministar Bajs također je istaknuo važnost zračnoga prometa u pred i posezoni. Samo je u ovoj godini potpisan 71 ugovor ukupne vrijednosti 51 milijun kuna, temeljim kojih bi preko hrvatskih zračnih luka trebalo stići oko 632 tisuće putnika. Između ostalih zrakoplovnih tvrtki, ugovori su potpisani s Ryanairom, Germanwingsom, Croatia Airlinesom, Thomson Airwaysom, Air Berlinom i Jet2Holidaysom.

Što se tiče putničkoga prometa u hrvatskim zračnim lukama, u razdoblju od 1. siječnja do 26. travnja ove godine, najveći porast i ove godine imala je zračna luka Zadar u kojoj je prevezeno 38 posto putnika više, a ostvareno 20 posto letova više, u odnosu na isto razdoblje lani. Zračna luka Dubrovnik prevezla je 14 posto, a splitska zračna luka 12,7 posto više putnika.

Nakon sjednice užeg povjerenstva Vlade za koordinaciju pripremnih aktivnosti za turističku sezonu ministar Bajs u Zadru je otvorio obnovljeni hostel na Puntamici koji je jedan od najposjećenijih hostela u Hrvatskoj. Ove sezone zadarski hostel dočekat će goste s poboljšanim standardom, s obzirom da je potpuno obnovljeno 29 soba, a još 4 su prilagođene osobama s invaliditetom. Uređena je i upravna zgrada i recepcija hotela.

30.04.2011. 15:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh