« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Upoznajte časnika Garciu

Uskoro virtualni policajac za ispitivanje svjedoka

POGLEDAJTE VIDEO - Naime, istraživanja su pokazala da stvarni policajci dosta često utječu na iskaz svjedoka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Youtube)
Anketa koja je 2003. provedena u New Yorku pokazala je da je 130 ljudi krivo zatvoreno, a kasnije oslobođeno na temelju DNK dokaza. 77 posto osuđeno je na temelju iskaza svjedoka.

Sada znanstvenici razvijaju neutralnog kompjuterskog policajca koji će voditi ispitivanje bez utjecanja na svjedoke. Časnik Garcia, 3D animirani lik sposoban razlikovati i prepoznavati glas, stvoren je na Sveučilištu Sjeverna Karolina.

Istraživači smatraju kako stvarni policajci mogu podsvjesno utjecati na svjedoke prilikom identificiranja osumnjičene osobe, npr. preko tona glasa ili govora tijela.

Kako bi testirali virtualnog detektiva, tim znanstvenika pokazao je grupi od 260 ispitanika snimku krađe novčanika te ih zamolio da identificiraju lopova. Zatim je nepristrani student, koji nije pogledao snimku, sudjelovao u ulozi policijskog časnika ispitujući svjedoke, a nakon njega kompjuterski virtualni policajac.  

U oba slučaja rezultati su bili podjednaki, što je sugeriralo kako je časnik Garcia obavoi jednako dobar posao. Sveučilište je trenutno u pregovorima s policijom kako bi se njihov program počeo upotrebljavati i u praksi.

29.09.2009. 16:51:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh