« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
LOVICA

Uskoro natječaj za velike poljoprivrednike i prerađivače

Ususret planiranoj objavi natječaja za podmjere 4.1. i 4.2. koji se očekuju 18. travnja, predstavljamo, u ovom trenutku, definirane izmjene

Prijavite se na natječaje
Prijavite se na natječaje (Wikipedia)
Više o

EU fondovi

,

natječaj

Najveća je izmjena proces prijave koji će se sastojati od dvije faze. U prvoj će se fazi predavati dio dokumentacije vezan za provjeru prihvatljivosti prijavitelja i održivost projekta, a nakon prolaska prve faze i potpisivanja ugovora, u drugoj fazi prijave predviđena je predaja ostale dokumentacije.

Korisnici su i dalje poljoprivredna gospodarstva i proizvođačke organizacije, no uz najvažnije sljedeće nove uvjete:

- fizičke i pravne osobe moraju biti upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, osim mladih poljoprivrednika koji u Upisniku poljoprivrednika mogu biti i manje od godinu dana 

- pravne osobe moraju imati najmanje jednu osobu zaposlenu na puno radno vrijeme u trajanju od najmanje godine dana prije podnošenja zahtjeva za potporu

Prihvatljiva ulaganja neće se mijenjati.

Ulaganja isključivo u nabavu mehanizacije bit će destimulirana načinom bodovanja pa preporučujemo poljoprivrednicma udružiti se u zajedničke projekte (više poljoprivrednika) gdje će to biti moguće.

Spomenuti način bodovanja favorizirat će korisnike iz dijelova Hrvatske s najnižim indeksom razvijenosti, pri čemu će se u obzir uzimati mjesto ulaganja i sjedište korisnika.

Intenzitet potpore će, bez iznimaka, iznositi 50% ulaganja, a maksimalni iznos bespovratnih sredstavabit će ograničen na 1.000.000 € po projektu. U slučaju mladih poljoprivrednika koji posluju kraće od 1 godine, maksimalna potpora bit će 100.000 - 200.000 €.

Podmjera 4.2. - prerada poljoprivrednih proizvoda

Proces prijave također će se sastojati od dvije faze. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe (koje nisu poljoprivrednici) registrirane za  preradu poljoprivrednih proizvoda u trenutku prijave projekta. Prihvatljivi su naravno i poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirani za preradu poljoprivrednih proizvoda. Proizvođačke organizacije, također, najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, moraju biti registrirani za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Trošak ulaganja u kupnju gospodarskih vozila, strojeva i opreme prihvatljiv je isključivo u kombinaciji s nekim od ostalih prihvatljivih ulaganja. Iznimno, prihvatljiv je trošak samostalnog ulaganja u kupnju gospodarskih vozila s rashladnim uređajima.

Intenzitet potpore iznosi najviše 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Intenzitet potpore može se za tip operacije 4.2.1. uvećati za najviše 20% ako projekt provode dvije ili više proizvođačkih organizacija (zajednički projekt).

Vrijednost potpore po projektu iznosit će 15.000 € - 2.000.000 €. Najviša vrijednost potpore po projektu za početnike može iznositi do 200.000 EUR. 

Novost su pokazatelji (povećanje prihoda, novo zaposleni,...) koji će se projektom morati ostvariti. U slučaju ostvarenja najmanje 80,00% zadanih pokazatelja, provedba projekta smatrat će se uspješnom. Ako se projektom ostvari 65,00 - 79,99% zadanih pokazatelja Agencija za plaćanja će korisniku odrediti financijsku korekciju razmjerno neostvarenom udjelu pokazatelja. U slučaju ostvarenja manje od 64,99% zadanih pokazatelja, korisnik će biti u obvezi vratiti cjelokupni dodijeljeni iznos potpore.

Trajanje projekta je najviše 36 mjeseci od datuma sklapanja ugovora o financiranju.

Za sva pitanja, informacije i savjete te pravovremenu i kvalitetnu pripremu projekata, obratite nam se s povjerenjem.

Vaš savjetnik

Robert Ravenšćak mag.oec.

robert@eufondovi.hr

31.03.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh