« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
GM bebe?

Uskoro djeca s troje roditelja

Znanstvenici su korak bliže stvaranju kontroverzne ˝bebe troje roditelja˝ nakon što su uspješno oplodili jajašce dvije biološke majke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

sperma

,

dijete

,

beba

,

oplodnja

,

jajašce

Istraživači su upotrijebili jajašca od mladih donora kako bi popravili oštećena jajašca starije žene i na taj joj način podigli šanse za oplodnjom. Još uvijek nisu koristili takva jajašca za oplodnju, no u njih su injektirali spermu kako bi laboratorijski stvorili rani stadij embrija.

I dok ova procedura daje novi život starim jajašcima, a također bi mogla pomoći liječenju nekih genetskih bolesti, vrlo lako može izazvati i pravu buru kritika jer bi mogla dovesti do genetički modificirane djece.  ˝Ako uspijemo usaditi ove nove embrije, mislim da će stopa uspješnosti začeća biti visoka˝, izjavio je Atsushi Tanaka, autor studije.

Umjetna oplodnja kad starijih žena često propada zbog abnormalnosti izvan njihovih jajašca, tj. u citoplazmi koja ih okružuje. Tim znanstvenika iz Japana vjeruje kako je način rješavanja problema implantacija zdravog nukleusa, koji sadrži informacije o djetetu, u citoplazmu donora, obično mlade majke.

Tim je to uspješno učinio s 31 jajašcem, a sedam od njih formiralo je rani stadij embrija, kada im se dodala sperma.

13.11.2009. 07:04:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh