« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KORUPCIJA

USKOK podignuo optužnicu protiv HSS-ovca Kolara u aferi Pročistač

Ivana Kolara se tereti da je kao načelnik općine Molve ugovorio poslove kako bi tvrtki "Jata" priskrbio 5,6 milijuna kuna

(Hrvoje Jurčić/Podravski list/CROPIX )
Više o

Euroliga vaterpolo

,

Pavle Škoko Gavranović

USKOK je danas podigao optužnicu protiv člana Predsjedništva HSS-a i bivšega saborskog zastupnika Ivana Kolara te vlasnika i direktora građevinske tvrtke "Jata" Anđelka Toša i Željka Radića, koje se tereti da su općinu Molve u blizini Đurđevca oštetili za više od 5,6 milijuna kuna.

USKOK 61-godišnjeg Kolara tereti da je na zahtjev Toša (54), kao načelnik općine Molve, 2007. i 2008. s Radićem (53) ugovorio poslove kako bi tvrtki "Jata" omogućili nezakonitu "zaradu" od 5,6 milijuna kuna.

Trojica okrivljenika su, koristeći se poslovnim odnosom molvanske općine i trgovačkog društva koje je izvodilo građevinske radove, nekoliko puta sklopili razne pravne poslove znajući da za njih nema stvarnih pravnih osnova, objavio je USKOK na internetskim stranicama.

PročistačTrojica optuženika uhićeni su početkom svibnja u policijsko-uskočkoj akciji nazvanoj "Pročistač". Iz pritvora su pušteni nakon 25 dana, pošto su ispitali sve svjedoke. Kolara i Radića tereti se za zloporabe položaja i ovlasti, a Toša za poticanja na te zloporabe.

U USKOK-ovoj obavijesti o podizanju optužnice ne otkrivaju se pojedinosti iz nje, no po prijašnjem pisanju, sumnja se na nezakonitosti u gradnji društvenog doma i pročišćivača otpadnih voda u Molvama.

Kolar je 12 godina bio općinski načelnik Molva, a to je mjesto lani izgubio od HDZ-ovca Stjepana Fosića. U Hrvatskome saboru bio je u tri mandata, bio je predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza i jedan je od 28 članova Predsjedništva HSS-a.

Kolar je bio i savjetnik ministra poljoprivrede, no odmah nakon uhićenja razriješen je te dužnosti. I predsjednik HSS-a Josip Friščić tada je najavio Kolarovu suspenziju, no mediji pišu da se to nije dogodilo. Na službenim internetskim stranicama HSS-a Kolar je 13. na popisu od 28 članova Predsjedništva te stanke.(hina/metro-portal)

14.07.2010. 14:39:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh