« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NASTAVAK PROCESA

USKOK ispitao sve uhićene u akciji "Offside"

Svi uhićeni u akciji ispitani su u sjedištu USKOK-a, koji treba odlučiti za kojega od 22 osumnjičenika tražiti jednomjesečni istražni zatvor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

USKOK

,

namještanje utakmica

,

torta Valentinovo

O tom zahtjevu najvjerojatnije će sutra, na posebnom ročištu zatvorenom za javnost, odlučiti sudac istrage Ratko Šćekić. Akcija "Offside" počela je krajem prošle godine na temelju podataka njemačke policije, a njome je zasad obuhvaćeno 19 hrvatskih prvoligaških nogometaša i nogometnih djelatnika te trojica navodnih organizatora namještanja utakmica i prijevara u klađenjima.

Sumnja se da je od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo. Po policijskim podatcima, organizatori prijevare Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljič po namještenoj su utakmici na kladionicama "zarađivali" od 150.000 do 300.000 eura.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec danas je ponovio da se u suradnji s policijama drugih europskih zemalja nastavlja istraga, no nije želio otkriti o kojim je državama riječ jer su, kako je rekao, u tim zemljama u tijeku akcije slične "Offsideu".

Dodao je kako se "sasvim izvjesno može pretpostaviti" da će biti novih uhićenja. "Mi svojom jučerašnjom akcijom ne zaključavamo spis i on je još otvoren", rekao je Borovec, dodajući kako je potrebno utvrditi tokove novca. Istaknuo je da je suradnja s Hrvatskim nogometnim savezom vrlo dobra te da će taj savez nakon završetka policijskog dijela posla i sam "stegovno sankcionirati sudionike događanja".

USKOK sumnja da su namještene utakmice Croatia Sesveta sa Zadrom, Slaven Belupom, Rijekom, Varteksom, Zagrebom i Cibalijom. Utakmice su navodno namještene pošto je Croatia Sesvete "izgubila šanse za ostanak u prvoj ligi".

Osumnjičeni igrači kluba s ruba grada Zagreba, tvrde u USKOK-u, podmićeni su sa svotama od 20 do 40 tisuća eura kako bi "pustili" utakmice. Sporna je i utakmica Slavena Belupa i Zadra jer je navodno kapetan zadarskoga kluba Jakov Surać dogovorio poraz i sam se kladio uloživši 10 tisuća kuna.

Četvoricu igrača Međimurja i menadžera jednog od njih sumnjiči se da su dobili 35 tisuća eura kako bi od Hajduka izgubili s tri ili više golova razlike, uz barem četiri postignuta gola, te da oba sastava daju gol. Rezulatat te utakmice bio je 4:1 za Splićane.

Policijski i USKOK-ovi istražitelji otkrili su i četiri neuspjela pokušaja namještanja. Igrači Varteksa odustali su od dvije ponude da izgube s većom razlikom od Hajduka i Dinama, a igrači Međimurja nisu pristali na poraz od Lokomotive. Utakmica Croatia Sesveta i Lokomotive, koju su Sesvećani izgubili 2:1, jedini je susret toga kluba u posljednjih osam kola čije namještanje nije ostvareno. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 18:49:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh