« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
TRAŽENJE MEHANIZMA

HDZ uputio amandman o izboru sudaca Ustavnog suda

Njime se predlaže ograničavanje produljenja mandata suca Ustavnoga suda na najdulje šest mjeseci

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

HDZ

,

Ustavni sud

,

klinika

Vladmiri Šeks je tako odgovorio na kritike oporbe koja neprihvatljivim drži rješenje po kojemu sudac Ustavnoga suda, kojemu je istekao mandat, može ostati na dužnosti dok mu Sabor ne imenuje nasljednika.

"Kucate na otvorena vrata", poručio je Šeks oporbi."Nemojte imputirati HDZ-u da je imao zle namjere. HDZ želi da se to pitanje uredi i pronađe mehanizam koji neće dovesti do blokiranja i krnjeg sastava Ustavnog suda", dodao je.

Oporba, a ponajviše SDP-ovi zastupnici u popodnevnoj su pojedinačnoj raspravi, naime, podržali rješenje da se suci Ustavnoga suda biraju dvotrećinskom većinom u Saboru, ali im je sporno bilo produljenje mandata suca Ustavnoga suda do izbora nasljednika.

"Rok ne piše, a ako ne piše onda ga nema", kazao je SDP-ov Nenad Stazić koji je ocijenio da se time omogućava "doživotno obavljanje dužnosti Ustavnoga suca koji odgovara jednoj od saborskih strana", odnosno mogućnost da neka stranka na položaju zadrži "svoje suce".

"Nemojmo dopustiti takvu mogućnost", rekao je, a Šeks je uzvratio kako je Klub HDZ-a u proceduru uputio amandman kojim bi se riješilo to pitanje. "S najvećom indignacijom odbacujem maliciozne optužbe zastupnika koji su u predloženoj formulaciji da suci Ustavnog suda kad im istekne mandat mogu dužnost obnašati do izbora novog vidjeli skrivene namjere vladajućih, odnosno HDZ-a", kazao je Šeks.

Naglasio je pritom da je nužno "ići i dalje" te, kako je rekao, regulirati da se najmanje godinu dana prije isteka mandata suca Ustavnoga suda počne s procedurom izbora novog suca, a to bi se, kazao je, riješilo kroz Ustavni zakon o Ustavnome sudu. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 18:30:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh