« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ŠIRENJE NEISTINE

USKOK demantirao Bandića da se protiv Josipovića vodio kazneni postupak

Nadležna tijela odlučila su odgovoriti na netočne tvrdnje zagrebačkog gradonačelnika

(Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

USKOK

,

predsjednički izbori

,

ZAMP

,

Ivo Josipović

Pod naslovom "Ispravak netočne informacije objavljene u jednom dnevnom listu", USKOK je objavio priopćenje u kojem demantira tvrdnje Milana Bandića da se protiv Josipovića vodila istraga u slučajevima vezanima za HDS ZAMP i Posmrtnu pripomoć.

USKOK se tako osvrnuo na natpise u Večernjem listu u kojem piše: "Nagađanja u protuzakonitost tih događaja traju već godinama, pokrenute su i istrage, no one su obustavljene te stoga ništa nikad i nije potvrđeno," a također je u odvojenom dijelu teksta objavljeno: "Policijska istraga o slučaju vezanu za HDS ZAMP i Posmrtnu pripomoć pokrenuta je 2007. po nalogu USKOK-a."

USKOK nije vodio postupak u svezi zlouporaba u HDS ZAMP-u i Posmrtnoj pripomoći, postupak u svezi Posmrtne pripomoći vodi nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je nakon primitka kaznene prijave protiv odgovornih osoba, među kojima nije bio Ivo Josipović, zbog sumnje na nesavjesno poslovanje i neumjereno trošenje članarine Udruge Posmrtna pripomoć te kriminalnih radnji u trgovačkom društvu Gaj grupa, stoji u priopćenju USKOK-a.

Na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu provedena je kriminalistička obrada te je to državno odvjetništvo 5. veljače 2003. podnijelo Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv osoba zbog osnovane sumnje da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu počinili kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, poticanjem na krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave te zlouporabe položaja i ovlasti, objašnjava USKOK.

Po dovršetku istrage, Općinsko je državno odvjetništvo u Zagrebu 22. studenog 2004. podiglo optužnicu protiv tih osoba zbog počinjenja kaznenih djela. Povodom navedene optužnice pred Općinskim sudom u Velikoj Gorici postupak je u fazi glavne rasprave. U citiranom tekstu Večernjeg lista objavljena je netočna informacija budući da se slijedom ranije navedenog vidi postupanje nadležnog državnog odvjetništva, zaključuje se u priopćenju USKOK-a.

Državno odvjetništvo za sad nije demantiralo tvrdnje Josipovića, dijela medija i javnosti da se protiv Milana Bandića vodi(lo) nekoliko istražnih postupaka.

08.01.2010. 09:33:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh