« Film
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
FILMOVI

Usidjelice u kinima širom Hrvatske

Dokumentarni hit o kineskom "državnom problemu 21. stoljeća" – neudanim ženama

Usidjelice
Usidjelice (Arhiva)
Više o

film

,

Restart Label

,

Usidjelice

Novi film u distribuciji Restart labela, USIDJELICE, koji istražuje kineski fenomen i „državni problem 21. stoljeća" - neudane žene, hrvatsku premijeru imat će u petak, 5. ožujka, u zagrebačkom Dokukinu KIC, nakon koje kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem Hrvatske. 

USIDJELICE u režiji poznatih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia (Web Junkie) istražuju fenomen uzrokovan dugogodišnjom kineskom politikom jednog djeteta koja je za posljedicu imala visoke stope femicida i „manjak" od nekoliko desetina milijuna djevojčica. Ovu demografsku neravnotežu kineske vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije zbog čega ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda - što im uz državu, uporno daju do znanja članovi obitelji kao i šira zajednica.

Naime, usidjelice (Sheng nu, Leftover Women) pogrdan je termin koji su kineske vlasti odlučile iskoristiti u sklopu nacionalne kampanje ne bi li neudane žene natjerali na udaju i prokreaciju, uz posebno snažan pritisak na obrazovane žene jer se vjeruje da će one "poboljšati" nacionalnu genetiku.

Priča je to o demografskom imbalansu, naslijeđenom seksizmu i internaliziranoj opresiji vlasti pod izgovorom očuvanja nacije, koja ne pita već zapovijeda, ispričana kroz iskustva triju snažnih i modernih žena, koje se unatoč društvenom pritisku pokušavaju oduprijeti i samostalno odrediti tijek vlastite budućnosti.

Turneja Usidjelica započinje u sklopu 7. izdanja Ženijalnih dana, programa Kino mreže posvećenog 8. martu Međunarodnom danu žena

02.03.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh