« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Usamljenost je loša za vas, družite se!

Usamljenost nije samo emocionalno stanje svijesti, već potiče brojne genetske promjene koje mogu rezultirati razvojem brojnih bolesti, ali i preuranjenom smrću

Nabavite društvo, pod hitno
Nabavite društvo, pod hitno (Shutterstock)
Više o

depresija

,

prijatelji

,

imunološki sustav

,

druženje

,

samoća

,

usamljenost

,

preuranjena smrt

Usamljenost može negativno utjecati na imunosni sustav, odnosno može izazvati imunodeficijenciju, pokazalo je najnovije istraživanje samotnog života na zdravlje.

Otprije su poznati negativni učinci izolacije na moral osoba koje su bile prisiljene živjeti kao da su "odsječene od svijeta" te kobne psihološke posljedice takvoga stanja ili drugi zdravstveni problemi koji su, po statistici, u 14 posto slučajeva rezultirali preuranjenom smrću.

Dosad se nije znalo što je pokretač ovog fenomena pa su znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu i sa Sveučilišta u Kaliforniji istraživanju podvrgli grupu muškaraca i žena starijih od 50 godina. Ponudili su im niz testova.

Istraživanjem su ustanovili da usamljenost u njihovu organizmu potiče fiziološke procese koji rezultiraju raznim bolestima, odnosno da potiče stres koji pak utječe na proizvodnju vrste bijelih krvnih stanica - monocita te istodobno povećava aktivnost gena. Taj proces opet potiče upalne procese u organizmu, a poznato je da se organizam protiv bolesti bori smanjenjem aktivnosti gena.

Usamljenost šteti zdravlju, ali i obratno

Noradrenalin, prekursor adrenalina, hormona srži nadbubrežne žlijezde i prijenosna supstancija u živčanom tkivu, može potaknuti proizvodnju monocita, a znanstvenici su pronašli vrlo visoke vrijednosti te vrste bijelih krvnih stanica u krvi usamljenih osoba podvrgnutih testiranju.

Dakle, fenomen se temelji na genetici jer su znanstvenici kod osoba koje pate od osjećaja usamljenosti uočili značajnu aktivnost pojedinih gena povezanih s imunosnim sustavom.Usamljenost šteti zdravlju, ali i obratno - disfunkcija imunosnog sustava može utjecati na sposobnost komuniciranja s okolinom.

Ovo stvarno zvuči loše

Takva pretjerana aktivnost negativno utječe na njegovo funkcioniranje, što pospješuje razvoj upalnih procesa u organizmu, a oni nerijetko uzrokuju razvoj raznih bolesti, osobito kardiovaskularnih. Američki su znanstvenici ustanovili i da se kod osoba koje u početku nisu osjećale usamljenost, ona razvila kasnije, kada se aktivirala ta genetska anomalija. Zaključili su da loš rad imunosnog sustava može dovesti do povlačenja u sebe.

26.11.2015. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh