« Svijet
objavljeno prije 6 godina
ŽIŽA

Urugvaj otkrio detalje legalizacije marihuane

Urugvaj je postao prva država na svijetu koja je legalizirala proizvodnju, prodaju i konzumaciju marihuane

Urugvaj, obećana zemlja za marihuanu
Urugvaj, obećana zemlja za marihuanu (Arhiva)
Više o

Urugvaj

,

marihuana

,

legalizacija marihuane

Prema prijedlogu zakona licencirane ljekarne prodavat će marihuanu po cijeni manjoj od jednog dolara za gram, a potrošači će moći mjesečno kupiti najviše 40 grama. Osim toga, svako domaćinstvo moći će uzgajati šest stabljika kanabisa, a marihuana će se moći konzumirati na istim mjestima na kojima je dopušteno pušenje duhana.

Prošle godine, Urugvaj je postao prva država na svijetu koja je legalizirala proizvodnju, prodaju i konzumaciju marihuane. Očekuje se da će zakon koji je predložio predsjednik Jose Mujica stupiti na snagu početkom sljedećeg tjedna.

Visoki vladin dužnosnik izjavio je u petak da će gram marihuane koštati između 20 i 22 pesosa (0,85 i 0,95 dolara). Vlada procjenjuje da se trenutna potražnja marihuane u Urugvaju kreće između 18 i 22 tona, za što je potrebno oko 10 hektara plantaža kanabisa.

Konzumacija marihuane biti će dopuštena u većini javnih prostora gdje je dopušteno i pušenje duhana - ali ne i na radnim mjestima. Vozači uhvaćeni pod utjecajem marihuane bit će kažnjeni istom kaznom kao i oni pod utjecajem alkohola.

Urugvajska vlada nada se da će joj ovaj zakon pomoći u borbi protiv kartela, međutim kritičari upozoravaju da će izložiti veći broj ljudi drogi.

03.05.2014. 11:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh