« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Urbana fotografija i visoka moda u Tateu

Izložba ‘Street&Studio’ otvara se sutra u londonskoj galeriji

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najboljih radova
Na izložbi će biti predstavljeni neki od najboljih radova
Više o

Tate Modern

,

fotografija

Kombinacija visoke mode i urbane fotografije bit će prikazana na izložbi ‘Street&Studio’ koja se otvara sutra u Tate Modernu. S podnaslovom  ‘An Urban History of Photography’, izložba predstavlja portrete iz 19. stoljeća pa sve do radova Cindy Sherman, savršenih ideala ženske ljepote Davida Baileyja te seksualno dvosmislenih subjekata Petera Hujara i  Roberta Mapplethorpea. Izložba se fokusira na dva pristupa fotografiji - potragu za trenutkom značenja u nepredvidivoj svakodnevici ulice i realizaciju pomno napravljenih studijskih fotografija.

- Izložba je dijalog između te dvije produkcije - rekla je kustosica Ute Eskildsen.

U fokusuIzložba se fokusira na dva pristupa fotografiji - potragu za trenutkom značenja u nepredvidivoj svakodnevici ulice i realizaciju pomno napravljenih studijskih fotografija. 

Najjasniji primjeri tih križanja su u radovima fotografa iz 60-ih godina, poput Williama Kleina koji je ulicu koristio kao set za dramatično stilizirane modne snimke. S dolaskom pokretne kamere, fotografi su mogli snimiti svu akciju koja se događa na ulicama. Primjer je slavni Weegee koji je kameru okretao prema gledateljima pokazujući kako divljim pogledom i uzbuđeno pokušavaju uhvatiti djelić scene.

Weegee na svojim fotografijama pokazuje voajersku publiku koja uživa gledajući prizore crne kronike. Izložba također nudi mogućnost istraživanja kako su različite društvene grupe priznavale kameru. Jedan od najzanimljivijih,  portret  muškarca koji stoji ispred kamere držeći hijenu na lancu, je rad Pietera Huga.

Ali ono što možda fotografiju čini neugodnom za izlaganje u instituciji poput londonskog Tatea jest činjenica da će bilo koje povijesno propitivanje medija uključiti prikaze nastale iz brojnih razloga, od praktičnih do sentimentalnih, od dokumentarnih do umjetničkih, što također izložbu čini tako fascinantnom.

Piše: Piše: Livia Čveljo
20.05.2008. 20:21:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh