« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
UNIŠTAVANJE INSTITUCIJE

Uprava Radija 101: Najavljeni štrajk je nezakonit

Štrajk upozorenja na Radiju 101 u organizaciji podružnice Sindikata novinara Hrvatske nezakonit je po Zakonu o radu, priopćila je večeras Uprava Radija 101

Fotografija vijesti
Više o

Radio 101

,

štrajk

Sporazum Sindikata i Uprave Radija 101 utvrđuje obveze Uprave uz dinamiku isplata zaostalih plaća; Uprava je isplatila plaće za travanj, a za isplatu plaća za svibanj i lipanj u sporazumu je naveden datum dospjeća 30. listopada 2010. Zakon o radu propisuje da se obveze iz sporazuma moraju izvršiti najkasnije 30 dana od datuma dospjeća obveze, a to je 30. studeni 2010., navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Uprave Drago Perić.

"Sukladno stavku 1 članka 269 Zakona o Radu te Sporazumu o mirenju koji smo potpisali, moja je zakonska obveza isplatiti zaostale plaće do 30. studenoga 2010. Sredstva za jednu plaću su osigurana, a sredstva za drugu plaću osigurati ću do roka koji mi daje zakonski okvir. Pozivanjem na nezakonit štrajk Sindikat zapravo radi protivno interesima zaposlenika i Društva Radija 101 jer će štrajk dodatno otežati poslovanje i odnos s oglašivačima, a u tom slučaju će biti puno teže osigurati drugu i sve naredne plaće. Osim toga, stupanjem u nezakonit štrajk nastaje povreda radne obveze koja iza sebe može imati i druge posljedice, uz ostalo i izvanredan otkaz Ugovora o radu u odnosu na svakog pojedinog radnika koji prihvati nezakonit štrajk Sindikata", kaže se priopćenju.

"Sindikat pokušava provoditi štrajk na način, ne da uskraćuje rad, nego preuzima Radio 101 tako da uređuje programsku shemu što su najavili svojim proglasom Upravi, čime onemogućavaju rad svima koji žele raditi", kaže se u priopćenju i dodaje da Sindikat vrši pritisak na jedan dio radnika koji se ne slažu sa štrajkom.

Perić navodi kako podržava svaki legalni pokušaj Sindikata na ostvarivanju prava, ali, ističe, "iza Sindikata se kriju i stoje pojedini suvlasnici, koji su istovremeno i zaposlenici Radija 101, a koji su u zadnjih 10 godina sudjelovali u uništavanju institucije Radija 101 katastrofalnim poslovanjem koje je prekinuto mojim dolaskom krajem listopada 2009." (hina/metro-portal)

07.11.2010. 20:37:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh