« Zagreb
objavljeno prije 12 godina
KRITIČNA SITUACIJA

Djelatnici radija 101 u štrajku

Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 sutra će od 8 do 14 sati održati štrajk upozorenja, a nakon toga nastaviti će se redovit program

Posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009.
Posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009. (CROPIX)
Više o

Radio 101

,

štrajk upozorenja

Novinari Radija 101 podsjećaju da je račun Radija 101 blokiran. Posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009., od tada se umjesto plaća isplaćuju pozajmice a posljednja je bila za travanj 2010. navodi se u priopćenju. Mirovinsko osiguranje ne isplaćuje se od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi od svibnja 2009., kaže se u priopćenju i ističe kako je honorarnim suradnicima situacija daleko gora.

Zbog svega toga u rujnu ove godine došlo do kolektivnog radnog spora, a nakon uspješno provedenog postupka mirenja s poslodavcem, Upravom Radija 101, postignut je sporazum, navodi sindikat. "Međutim poslodavac je prekršio drugu točku Sporazuma, kojom se obvezao do 30. listopada ove godine isplatiti pozajmice za svibanj i lipanj. Stoga koristimo svoje zakonsko pravo na štrajk, nakon što smo iscrpili sve ostale legalne i legitimne opcije", ističu novinari Radija 101.

Napominju da nastavljaju raditi u dobroj vjeri, pa iako imaju sve zakonske uvjete za štrajk do ispunjenja zahtjeva, ulaze samo u štrajk upozorenja. "Napominjemo da smo u potpunosti svjesni teške situacije u kojoj se Radio 101 kao i mnogi drugi mediji u državi nalaze, ali iz dosadašnjeg tijeka pregovora i opće komunikacije s Upravom Radija 101, ne možemo više, moralno i financijski pa niti egzistencijalno, dopustiti da i dalje budemo oni koji podnose najteži teret", kaže se u priopćenju.

"Smatramo da smo dosadašnjim ustupcima Upravi pokazali koliko i sami vjerujemo u ono što bi Radio 101 mogao i trebao biti, a to sasvim sigurno nije tvrtka koja ne izvršava obaveze prema svojim djelatnicima", kaže se u priopćenju u kom podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101 opetovano ističe da je štrajk upozorenja "isključivo moralni čin svih onih od kojih Radio 101 svakodnevno živi, ali koji od njega ne mogu živjeti". (hina/metro-portal)

07.11.2010. 19:34:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh