« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DO 14 SATI

Honorarci i zaposlenici Radija 101 u štrajku upozorenja

Jedna od dviju plaća za djelatnike Radija 101 je navodno spremna i bit će isplaćena nakon završetka štrajka

Radio 101
Radio 101 (Bernard Covic / CROPIX)
Više o

štrajk

,

plaće

,

Radio 101

Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 započeo je jutros u 8 sati štrajk upozorenja zbog nepoštivanja sporazuma kojim se uprava, nakon postupka mirenja u kolektivnom sporu, obvezala da će djelatnicima do 30. listopada isplatiti plaće za svibanj i lipanj.

Predsjednik podružnice Sindikata novinara na Radiju 101 Goran Bernobić izjavio je za Hinu kako za vrijeme štrajka upozorenja, koji bi trebao završiti u 14 sati, neće biti emitirane redovne radijske emisije ali će se marketinški program odvijati u cijelosti. Tijekom štrajka svakih 10-15 minuta bit će čitano priopćenje sindikata o razlozima štrajka.

Bernobić ističe kako se jutros na radiju okupilo 30-ak djelatnika, te je podsjetio da se prije mjesec i pol dana za štrajk izjasnilo 90 posto zaposlenih, od oko 60-ak stalno zaposlenih i honorarnih suradnika koliko ih je još ostalo na radiju..

Predsjednik Uprave Radija 101 Drago Perić izjavio je da je spreman na razgovore sa sindikatom te da Uprava ispunjava obveze o isplati plaća onoliko koliko može. Ističe kako je jedna od dviju plaća, zbog kojih su radnici stupili u štrajk upozorenja, spremna i bit će isplaćena nakon završetka štrajka.

"Štrajk na Radiju 101 na žalost neće popraviti stanje jer će prihodi rasti samo radom i što popunjenijim programom", kazao je Perić. Dodao je kako je Uprava u proteklom razdoblju za 50 posto smanjila troškove plaća i poslovanja što bi u sljedećoj godini radiju trebalo omogućiti da redovito podmiruje svoje obveze.

Nema novca

Novinari Radija 101 u jučerašnjem su priopćenju podsjetili da je račun radija blokiran te da je posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena u studenom 2009., a da se od tada umjesto plaća isplaćuju pozajmice, pri čemu je posljednja bila za travanj 2010. Mirovinsko osiguranje, naveli su, ne uplaćuje se od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi od svibnja 2009.

Sindikat ističe kako ima zakonsko pravo na štrajk, u čemu ima potporu Sindikata novinara Hrvatske, jer su iscrpljene sve ostale legalne i legitimne opcije. Uprava je štrajk upozorenja ocijenila nezakonitim prema Zakonu o radu te protivnim interesima Radija 101 i njegovih zaposlenika.

Podsjećaju da je isplaćena plaća za travanj, te da je za isplatu plaća za svibanj i lipanj u sporazumu naveden datum dospjeća 30. listopada 2010. Zakon o radu, stoji u priopćenju, propisuje da se obveze iz sporazuma moraju izvršiti najkasnije 30 dana od datuma dospjeća obveze, a to je 30. studeni 2010.

Smatraju da će štrajk dodatno otežati poslovanje i odnos s oglašivačima, a u tom slučaju će biti puno teže osigurati drugu i sve sljedeće plaće.

Potpora novinarima Radija 101 u štrajku upozorenja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dalo je punu potporu novinarima i urednicima zagrebačkog Radija 101 i podružnici SNH-a na tom radiju u njihovom današnjem štrajku upozorenja.

HND u današnjem priopćenju navodi kako nakon postupka mirenja, Uprava ne ispunjava svoje obveze, i to je legalni i legitimni razlog štrajka.

"Šokirani smo prijetnjama predsjednika Uprave Radija 101 Drage Perića sindikalnom povjereniku i novinarima koji su najavili štrajk da će im podijeliti otkaze i prijaviti ih Državnom odvjetništvu. S druge strane, ova Uprava nije uspjela ponuditi bilo kakvu koncepciju budućnosti Radija 101", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Društva Zdenko Duka.(hina/metro-portal)

08.11.2010. 11:36:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh