« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
PROMJENE NA KOSI

Upomoć! Nešto nije u redu s mojom kosom!

Iako se naša kosa mijenja kako starimo, što je sasvim normalan proces, nagle promjene u nijansi ili teksturi kose mogu upozoravati na neke ozbljine poremećaje i bolesti

Fotografija vijesti
Više o

njega kose

,

gubitak kose

,

rast kose

,

lijepa kosa

,

ženska kosa

,

ženske frizure

Ova se situacija svakodnevno ponavlja u frizerskim salonima (ili kod onih pretencioznijih, institutima za njegu kose) diljem zemlje. U salon ulazi dugogodišnja mušterija i sjeda za frizerski stolac. Kao i mnogo puta prije toga, frizer počinje pripremu za šišanje, kad odjednom shvaća kako se mušteriji naprosto promijenila tekstura kose i postala kovrčavija (ili ravnija) negoli je to bila kad je prvi put došao na šišanje.

Zašto dolazi do takve promjene u teksturi kose? Mnogi stilisti, ali i liječnici, tvrde da do promjene dolazi zbog djelovanja hormona, posebice za vrijeme perioda poput trudnoće i menopauze.

Iako zvuči sasvim uvjerljivo, znanstvena istraživanja nisu uspjela potvrditi ovu teoriju.

Direktorica Klinike za zdravlje kose iz Bostona, dr. Lynne Goldberg, tvrdi kako se kosa njihovih klijenata i pacijenata doista mijenja protekom vremena, ali da ne postoji studija koja je potvrdila kako do toga dolazi uslijed hormonalnih promjena.

Ipak, upozorava doktorica, nagle promjene u nijansi ili teksturi kose mogu upozoravati na neke ozbljine probleme s hormonima, poput bolesti štitnjače.

Nagle promjene u teksturi, posebice naglo stanjivanje vlasi ili veća lomljivost, mogu biti simptom hipotireoze, odnosno poremećaja metabolizma uzrokovanim smanjenom količinom hormona štitnjače u tijelu.

Osim toga, promjene na kosi u nekim slučajevima mogu biti povezane i s HIV infekcijom te kroničnom pothranjenosti, zbog čega kosa postaje ravnija i slabija.

Bilo kako bilo, postupne promjene u teksturi kose sasvim su normalna i uobičajena pojava te nisu nešto zbog čega biste se trebali brinuti. S druge strane, ukoliko primijetite bilo kakve nagle promjene vlasi na vašem tjemenu, svakako biste trebali otići na preventivni liječnički pregled.

13.01.2012. 19:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh