« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
ELEKTRONSKI UPIS

Upisi u srednju školu po novim pravilima

Ministarstvo je napravilo kakav-takav kompromis uvaživši neke prigovore roditelja i stručne javnosti - ČESTITKE SVIMA NA TRUDU!

Gužva za upise će biti na webu
Gužva za upise će biti na webu (Arhiva)
Više o

glazbena škola

,

upis u srednje škole

,

plesna škola

,

elementi i kriteriji

,

maksimalan broj bodova

,

dodatni bodovi

,

sportska natjecanja

Danas je objavljen novi pravilnik o upisima u srednje škole. Nakon savjetovanja o prijedlogu novog pravilnika na koji je dokumentirani prigovor uložilo čak 97 institucija i 670 fizičkih osoba, postignut je nekakav kompromis. Svakako veseli činjenica da je pristiglo osamstotinjak prigovora na Prijedlog odluke o upisu. Dakle, građanska inicijativa nekad može dati nekakve rezultate.

Najveće promjene doživjet će upis u gimnazije gdje se više bodova dobiva na ocjene, a ipak nešto manje na dodatna postignuća. 

Evo koje su novosti:

1. Neće se bodovati samo pet, već šest predmeta u sedmom i osmom razredu. Svaka ocjena donosi ekvivalent u bodovima. Tako se može prikupti maksimalno 60 bodova.

2. Bodovat će se prosjek ocjena u petom, šestom, sedmom i osmom razredu, na dvije decimale. Tako se može prikupti maksimalno 20 bodova koliko će dobiti oni koji su sva četiri razreda prošli s 5.0. 

Dakle, ukupno će se na ocjene moći dobiti 80, umjesto dosadašnjih 60 bodova.

Ono što je podiglo najviše prašine kod prijedloga zakona, bodovanje dodatnih aktivnosti, tj. ukidanje bodova za glazbene i plesne škole, bodovat će se drugačije. Naime, prijedlog o ukidanju tih bodova dobio je najviše prigovora, njih čak 432. 

Novosti u bodovanju pohađanja glazbenih i plesnih škola i dodatnom učenju jezika u osnovnoj školi

1. Polaznici glazbenih neće dobivati po dva boda za završena četiri razreda glazbene škole, već za završenih šest razreda. Polaznicima plesnih škola ostaju dva boda za završena četiri razreda. Dodatni bodovi vrijede za upis u sve srednje škole.

2. Po jedan dodatni bod za upis u sve srednje škole dobivaju učenici koji su u osnovnoj školi najmanje četiri godine učili još jedan strani jezik. Klasičari dobivaju bod za upis u jezične i klasične gimnazije.

Evo što o razlozima promjene prijedloga kaže Ministarstvo:

Očitovanje: Prijedlozi su prihvaćeni i kandidatima koji su istodobno završili osnovnu školu i šest razreda glazbene ili četiri razreda plesne škole, koja ima odobrenje za rad Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dodjeljuju se 2 dodatna boda za upis u sve srednje škole. Također, kandidatima koji su u osnovnoj školi najmanje četiri školske godine učili drugi strani jezik, s jednim dodatnim bodom za upis u sve obrazovne programe te kandidatima koji su u osnovnoj školi najmanje četiri školske godine učili jedan od klasičnih jezika, s jednim dodatnim bodom za upis u jezične i klasične gimnazijske programe.Mišljenja smo da je, kao poseban rezultat, potrebno dodatno bodovati gore navedeno jer je riječ o učenicima s izraženim sklonostima i sposobnostima, talentiranima i darovitima i potrebno im je vrednovati razvoj njihovog kreativnog potencijala. 

Ukida se dodatni bod za primjerno vladanje

Još jedna novost je ukidanje dodatnog boda za vladanje:

Evo obrazloženja:

Nadalje, dodatno bodovanje ocjene iz vladanja učenika pokazalo se kao suvišan i posve nepotreban pokazatelj iz razloga što se navedenom ocjenom iz praćenja učenikovog truda, ispunjavanja obveza i drugih aktivnosti tijekom prethodnoga obrazovanja ne može utvrditi opseg i doseg njegovih mogućnosti, već je navedena ocjena postala jedan od načina pohvaljivanja i nagrađivanja učenika koji redovito ispunjava svoje obveze i dužnosti. Mišljenja smo da stoga takav pokazatelj nije učinkovit niti vjerodostojan.

Promjene u bodovanju postignuća na natjecanjima

Promjene su izvršene i u bodovanju za natjecanja. Pobjeda na državnom natjecanju donosi izravan upis pojedincu u slučaju da je ostvarena u 7. ili 8. razredu, dok se za istu takvu pobjedu u 5. i 6. razredu dobiva 3 boda.

Jednak broj bodova može se osvojiti i za prvo mjesto kao članovi skupine u sva 4 završna razreda osnovne škole, dok drugo mjesto za pojedince i skupine donosi 2 boda, a treće jedan bod. 

Sportašima su isto uvedene promjene, no ostala je čudna izjednačenost školskih i klupskih natjecanja. Prvo mjesto na državnom školskom natjecanju donosi tri boda, drugo dva a treće jedan, s tim da nema bodova za županijska natjecanja. 

Daroviti sportaši kategorizirani od Hrvatskog olimpijskog odbora, paraolimpijskog odbora i sportskog saveza gluhih dobivaju 3 boda ako su u I., II. ili III. kategoriji, 2 boda dobivaju se za IV. i V: kategoriju, dok VI. kategorija donosi 1 bod.

Oko ovog dijela nisu se posebno lomila koplja u javnoj raspravi, iako je nemoguće usporediti pobjedu na državnom školskom natjecanju u nekoj disciplini koju u slobodno vrijeme vodi nastavnik tjelesnog odgoja i pobjedu na klupskom državnom natjecanju.

Podsjećamo, upisi će biti elektronski, putem interneta, a svaki će učenik moći prijaviti maksimalno deset obrazovnih programa u pet škola. 

Ako želite pročitati sami, evo linkova:

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Rezultati javne rasprave o Prijedlogu Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

22.01.2013. 21:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Klaudija Marčetić
    23.01.2013. 09:29
    Zanima me da li imate kakve pogodnosti za učenike kojima je hrvatski jezik, drugi govorni jezik. Znaći za učenike koji su rođeni izvan Hrvatske i koji su krenuli kasnije u Hrvatsku školu, drugim rječima djeci povratnika ili doseljenika u Hrvatsku ??? Hvala!
  2. avatar
    Erik
    25.01.2013. 11:20
    ne vidim zašto bi imali ikakve pogodnosti lol

    i piše se Znači*
  3. avatar
    Gordana Farkaš
    19.05.2013. 10:52
    Poštovani,obračam Vam se ovim upitom jer mi nikako nije jasno Vaše rangiranje kategoriziranih sportaša budući da djeca (kadeti) od 14-15 godina nikako ne mogu upasti u kategotije 1. ,2. ,3.,4., od strane HOO-a,eventualno 5. ili 6. kategorija bez obzira na postignute rezultate(državna natjecanja,međunarodna,rekord Hrvatske,govorim o veslanju),jednostavno to su kategorije za njih predviđene,pa kako onda mogu ostvariti kategorije više rangirane za upis u srednju školu o kojima ste napisali pravilnik kada su te kategorije predviđene za Hrvatske olimpijce poput Sinkovića koji nipošto nisu kandidati za upis u srednju školu.
  4. avatar
    Zijana Cencic
    03.03.2014. 19:29
    Poštovani ministru Jovanoviću


    Eto nas opet sa diskriminacijom djece koja pohađaju umjetničke škole.Djeca ne polaze tecajeve nego DRUGU OSNOVNU ŠKOLU koja traje 6 godina i za to su pošteno zaslužila svoja 2 dodatna boda.
    Uzmimo za primjer radni tjedan moje kceri koja pohađa 6. razred glazbene škole. Učenik koji, npr. svira violinu, uz redovnu školsku nastavu ima i dva sata nastave glavnog instrumenta, dva sata solfeggia, jedan sat glazbene teorije i dva sata zbora. Zar taj trud i volja ne zaslužuje pohvalu?

    Sada keće i novi napad a to je na učenje drugog stranog jezika u školi , zar ste sasvim poludjeli pa ćemo i za to djeci skinuti bod , da li vi znate da svaki učenik koji uči drugi strani jezik u školi za to prima zaključnu ocjenu i polazi na taj jezik u suprotnoj smjeni . Budimo veliki Hrvati i pokažimo djeci da znanje stranog jezika nije bitno.
    Vjerojatno u ovom trenutku skoro većina polaznika razmišlja odustati od svog dodatnog obrazovanja, jer ako se to ne cijeni u ovoj državi možda je bolje to vrijeme provesti pred televizorom ili s cigaretom u ruci oko škole.
    Djecu treba motivirati i nagraditi za njihov trud, a ne KAZNJAVATI, sada se trenutno svako dijete koje je nakon škole otišlo kući a ne „gubilo“ vrijeme na dodatno obrazovanje može nasmijati u lice djeci koja su možda po našem ministru trebala nabacivat loptu umjesto izvršavat obveze koje uopće nisu jednostavne ni zabavne kao sport za jednog osnovnoškolca.
    Ako već vršimo neke promjene ne radimo ih 3 mjeseca prije upisa u srednju tako da djeca više nemaju izbora , nego ih uvodimo na vrijeme tako da se mogu napraviti pripreme, ne uzimajte im sada budućnost i nešto na šta su računali.
    Pokažimo djeci da vjerujemo u njih i potičimo njihovo obrazovanje i odgovornost , jer ipak naš svijet ostaje na njima. Nadam se da će ovo pismo potaknuti nase ministarstvo da ne naprave takav TUZAN I SRAMOTAN propust.

    Razočarana majka polaznika glazbene škole

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh