« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
SAVJETI :)

Upala sinusa ili korona?

Tipično je i disanje kroz usta te pričanje kroz nos, dok se rjeđe javljaju smanjen osjet mirisa i neugodan zadah

Upala sinusa ili korona?!
Upala sinusa ili korona?! (Arhiva)
Više o

alergijski rinitis

,

rinitis

Sinusitis, rinosinuitis ili upala sinusa...kako god zvali ovu neugodnu bolest, svima nam je dobro poznata, iz osobnog iskustva, ali i ako ste roditelj (djeca također mogu imati upale sinusa). Iako upala sinusa prolazi sama od sebe, najčešće u roku od 2-3 tjedna (akutni sinuitis može trajati do najviše 12 tjedana), uz pomoć pravog lijeka taj se neugodan period može učiniti podnošljivijim.

Sinuitis se razvija kad dođe do infekcije, oticanja i upale sluznice sinusa. Obično ga uzrokuju virusi, a u manjem broju slučajeva bakterije, dok su gljivice rijetki uzročnik.

Ostala stanja kao što su alergije, polipi u nosu i infekcije zuba također mogu pridonijeti pojavi bolova u sinusima i drugim simptomima njihove upale.

Iako se upala sinusa može javiti u bilo koje doba godine, najčešća je u sezoni prehlade i gripe, odnosno u jesenskom i zimskom periodu

Najčešći simptomi po kojima možete prepoznati da imate upalu sinusa, a oni koji su tome skloni sigurno ih već dobro poznaju, su bol i pritisak u području oko očiju i nosa, glavobolja, začepljen nos s pratećim bjelkastim ili žuto-zelenim sekretom koji može uzrokovati i upalu grla, kašalj te promuklost, a katkada može biti prisutna i povišena tjelesna temperatura.

Karakteristično je i slijevanje sekreta straga, niz zadnju stijenku ždrijela, a nerijetko su prisutni i umor i iscrpljenost, kao i bol u uhu.

Tipično je i disanje kroz usta te pričanje kroz nos, dok se rjeđe javljaju smanjen osjet mirisa i neugodan zadah. Glavobolja je jača ujutro, jer se preko noći sekret nakupljao u sinusima.

Stoga, pripazite dobro!


19.12.2021. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.12.2021. 16:50
    Cim kises odmah korona ma ludost
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh