« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PENTAGON

Uoči prijenosa vlasti stanje u S. Koreji potpuno uobičajeno

Glasnogovornik Pentagona George Little rekao je u srijedu da američka vojska nije zabilježila nikakve neobične vojne pokrete Sjeverne Koreje

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

Pentagon

,

Kim Jong-Il

,

Kim Jong-un

Prijelaz vlasti na sina Kim Jong Ila protiče glatko i za sada nema nikakvih znakova neuobičajenih vojnih ili bilo kakvih drugih aktivnosti, stoji u zajedničkoj izjavi dužnosnika J. Koreje i SAD-a, prenosi Hina.

Glasnogovornik Pentagona George Little rekao je u srijedu da američka vojska nije zabilježila nikakve neobične vojne pokrete Sjeverne Koreje, prenosi američka TV mreža CBS News.

U međuvremenu je sjevernokorejski propagandni stroj angažiran na širenju tvrdnji kako je smrt Kim Jong Ila izazvala niz spektakularnih prirodnih pojava, stvarajući tajanstveni sjaj na vrhu svete planine Paektu, glasno pucanje leda na jezeru i nadahnula ždrala da kruži oko statue oca nacije kim Il Sunga u na brdu Tonghung, prije no što je sletio na stablo i spustio glavu u žalosti.

Sjevernokorejski mediji stalno izvješćuju o dramatičnim prizorima žalosti nakon smrti Kima, za koji Pjongjang kaže da se dogodila u subotu nakon što je pretrpio teški srčani udar dok je bio u vlaku.

Deseci tisuća ožalošćenih građana u srijedu su ispunili zasnježeni središnji trg u Pjongjangu odajući počast preminilom Dragom vođi.

Iza scene, južnokorejska obavještajna izvješća sugeriraju da Sjeverna Koreja konsolidira vlast iza Kimovog neiskusnog sina Kim Jong Una. No, zabrinutost oko moguće nestabilnost u zemlji s 1,2 milijuna vojnika, balističkim projektilima i uznapredovalim programom razvoja nuklearnog oružja, ostaje visoka u cijeloj regiji.

Južna Koreja drži vojsku u visokoj pripravnosti, a kineski brodari na rijeci koja dijeli Sjevernu Koreju i Kinu rekli su da im je sjevernokorejska policija naredila da prekinu voziti turiste, rekavši da će pucati na brod ako vide nekoga s kamerama.

Kim Jong Il vladao je zemljom 17 godina nakon što je nasljedio vlast od svog oca Kim Il Sunga, koji je umro 1994. Kim Jong Un, koji je ušao u vidokrug javnosti tek prošle godine, i dalje je tajna za većinu svijeta.

Južnokorejska obavještajna agencija rekla je zastupnicima u parlamentu kako se očekuje da će 'ad hoc' povjerenstvo na čelu sa Središnjom vojnom komisijom Radničke stranke, u kojem je Kim Jong Un zamjenik predsjednika, voditi ključne državne poslove prije nego što on službeno postane novi čelnik.

Agencija predviđa da će Kim Jong Unova teta Kim Kyong Hui, ključna dužnosnica Radničke stranke i Jang Song Thaek, zamjenik predsjednika moćnog Nacionalnog vojnog povjerenstva, igrati vodeće uloge u pružanju potpore 28-godišnjem nasljedniku.

22.12.2011. 10:13:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh