« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
OSVRT

„Unutarnji pejzaži“ Ranka Ajdinovića

Ajdinovićev svijet čine obojane plohe fine, delikatne palete, vijugavi pravci koji se probijaju između tih neobičnih oblika ili ih čak spajaju u jedinstvenije cjeline

Blagost izvire iz platna
Blagost izvire iz platna (Ranko Ajdinović)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Ranko Ajdinović

Ranko Ajdinović, slikar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik pripadnik mlađe, agilne generacije, izlagao je na nizu samostalnih, zapaženih izložbi u domovini i svijetu.

Već je dulje vremena zaokupljen radom na novom ciklusu, simboličnog naziva Unutarnji pejzaži.

Riječ je o akrilima i kombiniranim tehnikama na srednjim i većim formatima platna, izrazito nefigurativne motivike,mada se na pojedinim slikama može opaziti i blaga figurativna nazočnost, osobito u detaljima.

Ajdinovićev svijet čine obojane plohe fine, delikatne palete, vijugavi pravci koji se probijaju između tih neobičnih oblika ili ih čak spajaju u jedinstvenije cjeline, tvoreći složeni svijet imaginarnih konstrukcija, duboko skriven, svijet koji se teško i mukotrpno otkriva u slici s naizgled vrlo simplificiranim motivima.

Važan element u ovom ciklusu jest izraziti osjećaj optimizma, koji izvire iz doista svakog kutka slike, optimizam teče na blagosti kolora i oblika.

Istodobno dubina i volumen obojanih ploha djeluju na promatrača vrlo sugestivno i dok koncentrirano ponire u plavi ili ljubičasti ili zeleni kvadrat, pravokutnik, razmišlja o vlastitim dilemama i upitima, tražeći odgovore.

Na Ajdinovićevim slikama, posebno na ovom ciklusu može se osjetiti i ritam glazbe, ponekad usporen, ponekad ubrzan i kao da je pred nama partitura glazbenog djela a ne akril na platnu s obojanim plohama umjesto nota.

Novi ciklus slikara Ranka Ajdinovića iako još nije posve definiran, djeluje vrlo uvjerljivo, ozbiljno, sa slikama koji odišu harmonijom ali i mirom, svečanom tišinom koja se neprekidno širi.

Ajdinović slika, to je posve razvidno, neopterećen gibanjima i stalnim nedoumicama u aktualnoj umjetnosti, slika ono što osjeća, ono što prirodno izvire iz njega.

Ovaj bi ciklus svakako valjalo prikazati ili barem odabir u reprezentativnom galerijsko muzejskom prostoru u kojem bi njegova kompleksnost došla do punog izražaja.

Piše: Miroslav Pelikan
10.04.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh