« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

UniCredit: Otkazi u zapadnoj Europi

Talijanska banka objavila daljnju poslovnu startegiju

Ova banka oko 50 posto svojih prihoda ostvaruje izvan Italije
Ova banka oko 50 posto svojih prihoda ostvaruje izvan Italije
Više o

UniCredit banka

,

UBS AG

,

Intesa Sanpaolo

Četvrta po veličini europska banka, talijanski UniCredit najavila je širenje poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi, gdje već zauzima mjesto najvećeg zajmodavca, te istodobno smanjivanje poslovnih aktivnosti u zapadnoj Europi. U jučer objavljenoj poslovnoj strategiji za razdoblje 2008.-2010., ta je talijanska druga po broju poslovnica priopćila kako planira u regiji središnje i istočne Europe otvoriti 1300 poslovnica i dodatnih 11.500 radnih mjesta.Banka je međutim istodobno najavila smanjenje broja zaposlenih u Italiji, Njemačkoj i Austriji, za 9000, sa sadašnjih 100.000.Krajem lipnja ta je banka imala ukupno 180.000 zaposlenih. Zbog ispunjenja zahtjeva regulatora, već je bila prisiljena prodati gotovo 200 svojih poslovnica u Italiji. UniCredit je potvrdio ciljanu razinu dobiti po dionici od 0,52 do 0,56 eura u 2008., te istaknula kako cilja na rast ukupne godišnje dobiti po dionici za 10-12 posto do 2010.

Banka je snažnije prisutna na europskim tržištima od svih talijanskih banaka, zbog čega je znatno teže pogođena tekućim previranjima na financijskim tržištima od domaćih rivala poput banke Intesa Sanpaolo, koja ima konzervativnu domaću zajmodavnu politiku.

Pozitivno za istokU jučer objavljenoj poslovnoj strategiji za razdoblje 2008.-2010., ta je talijanska druga po broju poslovnica priopćila kako planira u regiji središnje i istočne Europe otvoriti 1300 poslovnica. 

Najavljena smanjenja broja zaposlenih slijede primjer niza drugih banaka, u nastojanju izlaženja na kraj s financijskim previranjima izazvanim krizom na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita.Švicarski UBS AG prošlog je mjeseca najavio 5500 otkaza, ili oko 7 posto svoje ukupne radne snage.

UniCredit je najavio povratak te industrije temeljnim oblicima poslovanja, uz snažan naglasak na odnos s klijentima, lokalnu mrežu distribucije i tradicionalnije proizvode. Najavljena se strategija zasniva na temeljnom uvjerenju da su banke sa čvrstom franšizom i diversificiranim izvorima prihoda dobro zaštićene od neizvjesnosti, istaknuo je UniCredit u priopćenju.

Ta  banka oko 50 posto svojih prihoda ostvaruje izvan Italije, a prisutna je u 23 zemlje i ima preko 40 milijuna klijenata. U regiji istočne i srednje Europe ima najveću međunarodnu bankarsku mrežu s preko 3600 poslovnica.   (HINA)

26.06.2008. 23:04:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh